16 Şubat 2012

Osmanlı Padişahları Ansiklopedisi 1-2-3

...Açıkçası, tarih tariflere kolay sığmıyor. Herşeyin bir başlanıç tarihi bulunduğuna göre, herşeyle ilgili. Mimari, sosyoloji, tıp, edebiyat, resim, müzik... İhtilaller, inkılaplar, savaşlar, barışlar, hatta günümüzü derinden etkileyen olaylar tarihe sıkı sıkıya bağlıdır. Bu itibarla, kişi, hangi mesleği seçerse seçsin, tarihle ilgilenmek zorundadır. Bu bakımdan, Thucydides, tarihin, devamlı bir başlangıç olduğunu söylemiştir.

Biz, millet olarak, şanslıyız. Çünkü başka hiçbir millete nasip olmamış zenginlikte bir tarihin mirasçılarıyız. Üstelik tarihimizde yüzümüzü kızartacak hiçbir şey yoktur. Buna karşılık, şanlı zaferler vardır, şefkat vardır, yardımlaşma vardır. haysiyet vardır, dürüstlük vardır, sevgi vardır; kısacası, sözün tam manasıyla insanlık vardır. Bu bakımdan, tarihimiz tam bir abidedir. Ama yazık ki, bu abideyi bakımsız bıraktık. Gerektiği gibi ilgilenmedik. Tarih yapmakta gösterdiğimiz ustalığı yazmakta gösteremedik. Bu muazzam mirası koruyamadık.
Kıymetli tarihi begeler mahvoldu...

1402 yılına kadar toplanan Osmanlı devletine ait belgeler. Timur tarafından Bursa ile birlikte yakıldı.
Bir kısmı Yıldız Sarayı ile beraber yağmalanıp ocaklara atıldı.

1931 yılının 4 Haziran'ında 200 balya tarihi belge, okkası üç kuruştan, hurda kağıt olarak Bulgaristan'a satıldı. Bunlardan Bulgar devletinin işine yaramayanlar, 40 milyon Leva karşılığında Vatikan'a aktarıldı. Gerisi "Bulgar Tarihinin Türkçe Kaynakları" genel adı altında ciltlerce yayınlandı.

Eldeki belgelerin büyük bölümü ise hala düzenli biçimde arşivlenmiş değil. Bizim tarihin en acıklı yönü işte budur.

Biz bu eseri güçlükler içinde, yıllar alan bir çalışma ile ortaya koyduk. Rahat okunabilmesi ve hafızada kalması için olayları yer yer dramatize ettik. Ama herşeyin belgelere dayanmasını esas aldık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder