25 Temmuz 2012

Türk Gençliği Gerilim Okuyor

Türk toplumunun henüz kitap okuma alışkanlığını kazanamadığını belirten kitapçılar, son yıllarda kitap okumaya yönelen gençlerin çoğunlukla gerilim, korku ve polisiye romanlarını tercih ettiği görüşünde hemfikir oldu.

Yaz aylarında kitap okuma oranı ve satışlarının daha da azaldığına dikkat çeken kitapçılar, Türk insanının yaz aylarını tatilde değerlendirdiğini söylediler. Kitaplardan alınan vergilerin ve telif hakkı ücretlerinin fazla olmasından yakınan kitapçılar, insanların bir şeyleri okumak için genellikle sanal ortamı seçtiğini dile getirdi. İnternetin ülke genelinde yaygın kullanıldığına vurgu yapan kitapçılar, teknolojinin kitap okuma konusunda dezavantajlı olduğu görüşünü sundu.

Ülke genelinde gerçekleştirilen kitap okuma kampanyalarının kitap okuma oranına etki yaptığını da sözlerine ekleyen kitapçılar, kampanyalarla piyasanın canlandığını ifade ettiler. Türk toplumunun her geçen gün biraz daha bilinçlendiğini söyleyen kitapçı Serhat Eserti,”Mevsim yaz olduğu için satışlarda pek yok. İnsanlar yaz aylarında pekte kitap okumuyorlar. Türk halkının kitap okuma oranı düşük. Bunu çok araştırmaya da gerek yok, herkes tarafından biliniyor. Son yıllara oranla gençler biraz daha yabancı edebiyata kaçıyor. Genellikle polisiye, gerilim ve macera kitaplar satılıyor. Geçen senelere oranla daha bilinçli okur kesimi var. Ailelerin çocuklarını kitap okuma teşvik etmesi gerek” dediler.

Okuma alışkanlığının küçük yaşta kazandırılmasının önemine de değinen kitapçılar, şunları söylediler:”Çok küçük yaşta bu alışkanlığının kazandırılması gerek. Ailenin ve öğretmenlerin yönlendirmesi gerek. Çok okuyan mı çok biliyor yoksa çok okuyan mı? sorusundan yola çıkarsak ekonomik gelire bakıldığında gezebilecek bir ülke değiliz. Kitap fiyatları Türkiye’de çok yüksek. Çünkü çok yüksek vergiler alınıyor ve çok yüksek telif hakları isteniyor.”

Kaynak: Haber Yurdum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder