27 Temmuz 2016

Önce Unutan Kazanır

https://netlioo.com/r/gkosb
Emine Saraçoğlu bu romanında, Önce Unutan Kazanır, derken, insanın iyileşmesi güç olan derin acılarından ancak unutmak yoluyla kurtulabileceğini kasteder. Sözü aslında romanın kahramanı Beysin'edir. Kaldı ki ona böyle bir girizgâh yaparak umut telkin etmeye çalışır. Ama zaten Beysin, deyim yerindeyse yaşamı boyunca çektiği tüm acıları kendine harç etmiş bir insandır. Onu elbette ki öyle kıtipiyoz sebeplerle yıkıp devirecek bir etken değildir hayat. Ancak başına gelen o son kaybı onun böyle bir umut aşısına bal gibi de ihtiyacı olduğunu gösterir. Çünkü hayatına anlam katan tek varlığın birdenbire ebedi göçünü, yokluğunu yaşar.

Önce Unutan Kazanır, Emine Saraçoğlu'nun Beysin ile birlikte büyütüp geliştirdiği ve daha çok vitalist bir yaklaşımla yazdığı son romanıdır. Gerçekten de iyi kötü yaşama dair pek çok şeyi örneklemlediği ölçüde bu romanda bulmak mümkündür.

Beysin bir çekirdek ailenin, bir çekirdek kadar yeşermeye elverişli olan üç erkek çocuğundan ilkidir; zeki, çalışkan, duygun, plansız programsız tek adım bile atmayan, sorumluluğu birçok kereler başına dert olmuş naif, naif olduğu kadar da kırılgan bir yapıya sahiptir. Tuttuğunu koparmakta üstüne yoktur ama bu yeteneğini kendisi dahi ayrımsayamaz. Ona göre hayat yalnız ve yalnızca sıkı bir mücadeleden ibarettir. Bunun içindir ki o yine de bilindik sıradan bir aileye bile benzemeyen ailesinin varlığını sürdürebilmesi için hiç durmaksızın olanca gücüyle çalışır, çalışır. O aynı zamanda anne, baba ve kardeşlerini de küçücük yaşına rağmen, küçücük kanatlarının altında tutmaya zorlar kendini. Belli bir yaşa gelene dek babasının hemen her türlü kötü alışkanlığını yüreğinde yaşasa da görmezden gelir. Zaman içinde sırtını dayadığı ve onun da dayanmasına izin verdiği tek değerli varlığı annesidir. Ona karşı bir kız evlat gibi davranmasının nedenini bilip anlamadan, devamlı öyle davranır. Bununla birlikte sürdürdüğü bu davranışları hakkında bir an bile hipotetik düşünmekten kendini alamaz ve her yeri geldiğinde ateşli bir şekilde savunmaya geçer. Durumdan çokça memnun gözüken annesiyse, onun bu gidişatına tek bir ses olsun çıkarmaz.

Emine Saraçoğlu, Önce Unutan Kazanır adlı bu romanıyla da yine toplumsal bir yarayı kurcalaya kurcalaya açığa çıkarmıştır. Tedavisini ise yine yalnızca toplumun kendisine bırakır...

https://netlioo.com/r/gkosb

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder