03 Ağustos 2016

Dikkat! Günde 6 Saatten Daha Fazla Oturursanız...

Araştırmaya göre bir günde 6 saatten fazla oturan kadınların diğer kadınlara göre ölüm oranının yüzde 40 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Amerikan Kanser Derneği tarafından yapılan 14 yıllık araştırmanın sonuçlarına göre, her gün altı ya da daha fazla saat oturan erkeklerin üç saat ya da daha az oturan erkeklere göre genel ölüm oranı neredeyse yüzde 20 daha yüksek. Günde altı saatten fazla oturan kadınların diğer kadınlara göre ölüm oranıysa neredeyse yüzde 40 daha fazla.

Günlük oturma sürenizi dikkate alın

Oturma süresinin uzunluğu ve fiziksel aktivite azlığına bağlı en sık rastlanan ölüm sebepleri ise obezite, kolon kanseri, menopoz sonrası göğüs kanseri de aralarında olmak üzere bazı kanser çeşitleri, inme, diyabet ve kalp-damar hastalıkları... Oturarak harcanan vakit ve fiziksel aktivite ilişkisi kanserden çok kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerde kendini gösteriyor. Günlük oturma süresi hem kadın hem erkeklerde kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm riskini artırırken kansere bağlı ölüm riskini sadece kadınlarda arttırıyor.

Günde 1 saat fiziksel aktivite

Uluslararası bir grup uzman tarafından yapılan ve oturan insanların 2-18 yıl takip edildiği yeni araştırma sonuçlarına göre ölüm riski günde sekiz saat ya da daha fazla oturup, çok az fiziksel aktivite yapan kişiler arasında yüzde 9.9 olarak çıktı. Diğer yandan, günde dört saatten az oturup, en az bir saat fiziksel aktiviteyle meşgul olan kişilerde ölüm riski yüzde 6.8 olarak belirlendi. Dünyanın önde gelen bağımsız tıp dergilerinden Lancet'te sonuçlarına yer verilen araştırmaya göre, oturmaya bağlı olarak artan ölüm riski günde en az bir saat fiziksel aktivite yapan kişiler için ortadan kalkıyor.

Tempolu yürüyüş şart

Araştırmaya başkanlık eden Norveç Spor Bilimleri Okulu ve Cambridge Üniversitesi'nden Profesör Ulf Ekelund: "Mutlaka spor yapmanız ya da spor salonuna gitmeniz gerekmiyor. Sabahleyin, öğle yemeği vaktinde ya da akşam yemekten sonra tempolu bir yürüyüş yapmanız da yeterli olur. Yapacağınız fiziksel aktiviteyi gün içinde parça parça da yapabilirsiniz, önemli olan en az bir saati tamamlamanız" dedi.

İngiliz Kamu Sağlığı'na (PHE) göre 10 dakikalık sürelerle fiziksel aktive yapmak bile faydalı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder