26 Ekim 2017

Kilo Veremiyorsanız Sebebi Bu Olabilir!

Diyetisyen Betül Ünlüsoy, D vitamin seviyesinin düşük olmasının kilo vermeyi zorlaştıran etkenler arasında yer aldığını söyledi

Uzman Diyetisyen Betül Ünlüsoy, D vitami seviyesinin düşük olmasının kilo vermeyi zorlaştıran etkenler arasında yer almakta olduğunu söyledi.

İHA'nın haberine göre; kemik sağlığından ruh sağlığına kadar birçok durumu dengede tutan hayati bir vitamin olan D vitaminini eksikliği kadar fazlalığı da tehlikeli.

Uzman Diyetisyen Betül Ünlüsoy, dönem dönem takip edilmesi gereken kan parametrelerinden biride D vitamin seviyesi olduğuna işaret etti.

Son yıllarda gerek ülkemizde gerek ise dünyada "D vitamini eksikliği" çok sık karşılaşılan bir sorun haline dönüşmüş olduğunu ifade eden Ünlüsoy, D vitaminin eksik olması aşırı yorgunluklara, uyanamamaya, depresyona, bağışıklığın düşmesine, astım hastalığına, sürekli üşümeye neden olduğunu belirterek, şunları söyledi:

D vitamininin düşmesi aynı zamanda kalsiyumun emiliminde de negatif etki gösterdiği için bir zaman sonra kan parametrelerinizde kalsiyum seviyesinin düşmesine de neden olduğunu görebilirsiniz.

Bu durum karşısında D vitamini eksikliğinin giderilememesi özellikle yaşlı bireylerde eklem ağrılarının artmasına ve osteoporoz sürecinin hızlanmasına etken olmaktadır.

Ayrıca son yıllarda yapılan araştırmalar sonucu D vitamin seviyesinin düşük olması kilo vermeyi zorlaştıran etkenler arasında yer almaktadır."

AŞIRI YAĞLI VÜCUDA SAHİP BİREYLERDE D VİTAMİNİ EMİLİMİ AZALIYOR

D vitaminin düşmesinin birçok nedeni olduğunu ifade eden Ünlüsoy, "Eski zamanlardan gelen bir söz 'Güneş girmeyen eve doktor girer' ne doğru bir sözmüş.

Yılın neredeyse tamamını ofis, iş ortamında geçirmekteyiz. Bu sebeple gün içerisinde ki güneş ışınlarını vücudumuz yeterli düzeyde alamamakta ve sonuç olarak D vitamini eksikliği yaşanabilmektedir. Diğer önemli nedenlerden biride her geçen gün sayısı dünyada artmakta olan obezite.

Aşırı yağlı vücuda sahip bireylerde D vitamini emilimi azalmaktadır. Bunların yanında eksik beslenme veya kullanılan ilaçlar da D vitamini eksikliğine yol açabilmektedir.

Beslenme noktasındaki eksikliğimizi; yağlı balık tüketimine özen göstererek (somon, ton balık gibi), yumurta sarısı, süt ürünleri, balık karaciğeri, yağlı tohumlar (ceviz gibi) tüketerek giderebiliriz. Fakat bu besinler D vitamini eksikliğini tek başına karşılayamamaktadır.

Hekime danışarak, hekiminizin uygun gördüğü dozda 'D vitamini' takviyesi kullanmalı ve mümkün oldukça güneş ışınlarından faydalanmaya çalışmalısınız" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder