30 Haziran 2012

Kitap Okumak Beyni Geliştiriyor!

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kitap okumak beynin yapısında olumlu değişikliklere neden oluyor.

Pittsburg Carnegie Mellon üniversitesi Bilişsel Beyin Görüntüleme Merkezi araştırmacıları, 8-12 yaşları arasındaki çocuklarda okumanın beyin üzerindeki etkilerini araştırdılar. Araştırmacılar, Manyetik Rezonans Görüntüleme ile çocukların beyinlerini incelediler. Bu teknikte, beynin değişik bölgeleri arasında bilgi akışını sağlayan "beyaz madde"nin bulunduğu bölgeye baktılar. çalışma sonucunda, okuması zayıf olan çocukların beyinlerinde yer alan beyaz maddenin yapısal kalitesinin, okuyan çocuklarınkine kıyasla daha düşük olduğu görüldü.

Okuması zayıf çocuklara 100 saatlik özel bir program uygulandı. Programın bitiminde çocukların beyin görüntüleri yeniden alındığında, sadece okuma yetenekleri değil, beyin dokularınında olumlu yönde değiştiği görüldü. Beyaz madde oranı yüksek oranda artmıştı. İyileşme miktarı ile okumada ilerleme arasında birebir bağlantı olduğu görüldü. Bu araştırma ile okumanın beyinde sinirler arası bağlantıyı sağlayan beyaz maddeyi olumlu olarak etkilediği yani beynin yapısında olumlu değişikliğe neden olduğu ortaya çıktı.

Okuma alışkanlığı kazandırmak için

İlk çocukluk yıllarını iyi değerlendirin. Okula başlamadan önce resimli kitaplar, boyama kitapları alın ve birlikte okuyun. Okuma öğrendikten sonra yavaş yavaş resimsizlere doğru geçin.

örnek olun

çocuğunuz sizi kitap okurken görürse, heveslenebilir ve bu yavaş yavaş alışkanlığa dönüşür. çocuğunuzla birlikte kitap okuma zamanı yaratın ve birlikte okuyun.

Sohbet ederken kitaptan bahsedin

Kitabı günlük yaşantınızın bir parçası haline getirin. çocuğunuzla konuşurken, "bu kitap....bahsediyormuş, alıp okuyalım mı?"diyen konuşmalar çocukta heves uyandıracaktır.

Kitap seçiminde yardımcı olun

çocuğunuzun yaş düzeyine göre kitapları belirleyip bunları çocuğunuza önerin. "bu kitabı okumalısın" tarzı baskılardan kaçının. "bu kitabı okursan, diğerini de okuyabilirsin" şeklinde yaklaşım gösterin.

Kitap fuarlarına götürün

Fuar ortamında bulunmak, yazarlara kitaplarını imzalatmak çocuğu kitap okuma konusunda motive edecektir. Mümkün olduğunca fuarlara katılmaya çalışın.

Doğum günleri gibi kitap okuma ve tartışma etkinlikleri düzenleyin

Uygun bir ortamda yapabileceğiniz bu etkinlik için 3-5 arkadaşını bir araya toplayın ve belirlediğiniz bir kitabı tartışmalarını ve görüşlerini bildirmelerini sağlayın.

Boş zamanı değerlendirmek değil

çocuklara boş zamanını değerlendirmek için kitap okutmayın. Kitap okumayı bir alışkanlık haline getirmesini sağlayın. Bilgisayarda oyun oynaması yerine kitap okumasını sağlayın.

Harçlıklardan bir miktar kitaba ayırın

çocuğunuza verdiğiniz harçlığın bir miktarını biriktirip kitap alması için teşvik edin. önceden belirlediğiniz kitabı kendi harçlıklarından biriktirerek alması onun için daha değerli olacaktır.

Kaynak: Sondakika

2 yorum:

  1. Cok faydali oldu bu,cok tesekkürler,bilmedigim bir iki noktaya deginmis harika oldu,iyi pazarlar size...

    YanıtlaSil
  2. Faydalandığınıza sevindim.

    YanıtlaSil