12 Ekim 2010

Kitap okumanın da bir adabı var

Kitap okuyor musun dendiğinde bön bön bakanları zaten bir kenara koyuyoruz. Bir de kitap okuduğunu zanneden birçok insan var. Her sordğuunuz insan kitap okumayı seviyordur muhakkak ya da sevilmesi gerektiğini hissediyordur. Öyle hissetiriri insana sosyal baskı. Ama bu his içinde kitap okuduğunu zanneden toplum malesef hiç okumuyordur. Kitap okuyor musun sorularına verilmesi gereken cevaplar için harır bulundurulur hafızada yıllar önce okunmuş birkaç kitap...

Milli Eğitim Bakanlığı değerli bir öğretmen arkadaşımı bulunduğumuz şehirde kitap okuma ile ilgili bir projede görevlendiriyor. Birkaç gün önce görüştüğümüzde bana, son iki ayda kaç kitap okudun diye sordu. Sorunun altında farklı bir mesele olduğunun tahmini üzere cevabım "Hayırdır?" oldu. Bakanlığın projsi kapsamında tüm okullar başta olmak üzere duyuru yapılmış iki ay önceden. Son iki ayda en az 8 bin sayfa kitap okuyan kişiye Sn. Vali tarafından törenle ödül verilecekmiş. Bunun üzerine iki öğrenci bir başarı denemesi yapıp iki ayda tam 21.000 (yirmibirbin) küsür sayfa kitap okuyor. Çok güzel bir olay ama işin en can alıcı noktası şu: cümlelerinin devamında öğretmen arkadaşımın ifadesi: "Projenin başında ben varım ama ben hiç kitap okumuyorum..."

Yorum sizin...

7 yorum:

  1. Kitap okumak için ödüle ne gerek var bilemiyorum sonuçta şöyle gözleri ile tarayarak bir kitabı anlamadan 1 saat içinde bile bitirebilirsiniz. Önemli olan o kitabı anlayarak okumak mı ödülü kazanmak mı? Bence okuma isteği insanın içinde olmalı. Ben devamlı kitap okuduğum halde eşim merak edip ne okuyorum diye sormaz bile. Proje başındaki öğretmen arkadaşta aynı kafada sanırım :))

    YanıtlaSil
  2. Küçücük yazıda o kadar çok gerçek gizli ki,
    - kitap okunmadığı devlet katında apaçık biliniyor,
    - okumaya teşvik için ödül konma gereği duyuluyor,
    - öğretmenler, bu kendiliğinden değil de devlet genelge yayınlayınca çocuklara iletiyor,
    - en acısı da çocuğa kitap sevgisi verecek öğretmenin içinde sevgi yok ki.
    Ne yazık ki sözün bittiği yerdeyiz

    YanıtlaSil
  3. "Hocanın dediğini yap, yaptığını yapma" durumu

    YanıtlaSil
  4. Çok komik , işte size kara mizah :)

    YanıtlaSil
  5. 2 ayda 8 bin sayfa mı? Bu mümkün mü? Ben 1200 sayfalık bir kitap okuyorum şu anda (Erol Mütercimler, Fikrimizin Rehberi Gazi Mustafa Kemal) kitap harika olmasına ve zevkle okumama rağmen 4 ayda, 500 sayfa okuyabildim. ARada molalar vererek 3roman ve 2 çocuk gelişimi kitabı okudum. Toplasan hepsi 2 bin sayfa eder, etmez. 8 bin sayfa için 7gün 24 saat okumak gerekir galiba. :))

    YanıtlaSil
  6. İş inada binerse okunur bence :) Ben de bir defasında bir hafta boyunca kendimi inzivaya çekip günde bir kitap okumuştum.

    YanıtlaSil