26 Şubat 2013

Geyik Muhabbeti ne demek, nerden gelir hiç düşündünüz mü?

Geyik Muhabbeti ifadesini hayatımıza sokan kişi bir mizah yazarı olan Cihan Demirci'dir. Bu ifade ilk olarak 80'li yılların başında ortaya atılmış. Cihan Demirci 1982 yılında çalıştığı dergide Geyik Muhabbeti diye bir köşe başlatmıştı. Amacı ise karşılıklı olaak iki ya da daha çok kişinin boş konuşması konularını tartışmak, eleştirmekti.

Yaklaşık 25 yıl boyunca bu ifadeleri, mizah köşelerinde, gazete ve dergilerde sürdürdü. Daha sonra 1990 yılında "Geyik Muhabbetleri" isminde bir kitap yayınladı. Bu günlere dek kitap 50 binden fazla sattı ama birkaç yıldır kitabın baskısı tükenmiş durumda.

Geyik Muhabbeti ifadesini bir mizah tarzı olarak hayatımıza sokan Cihan Demirci bu konu ile ilgili bir röportajında şunları söylüyor: "Biz mizahçıların kaderidir bu. Bir sözcük, bir deyim uydurursunuz, zamanla bu toplum içinde alınır, çekiştirilir, çekiştirilir ve gerçek anlamının dışına çıkar. Sizin onu kullanma amacınız bambaşkadır ama, zamanla çok farklı bir hale gelmiştir ve adeta bir bumarang gibi geri döner size gelir. Geyik Muhabbeti ifadesi de aynen böyle oldu. Bu ifadeyi toplumun elinden alıp anlamını değiştirmesine engel olamadım. Zamanla benim ilk ortaya attığım anlamını kaybetti. Ben boş konuşmaları eleştirmek, tenkit etmek için kullanmıştım bu ifadeyi. Ama toplum zamanla onu sadece boş değil, dolu anlamlı muhabbetlere de Geyik Muhabbeti demeye başladı. Daha da ileri giderek 1990'lı yıllardan sonra toplumumuz muhabbet ifadesini de atarak bunu geyik olarak tabir etmeye başladı. Bu gidişle sondaki iki harfi de atıp gey ifadesine kadar gider korkarım! Bu tehlikeyi göz önünde bulundurarak ben de 90'lı yıllardan sonra yaptığım mizah tarzına 'Espirin' daha sonraları da 'Laforizma' demeye başladım. Sanırım bu ifadeler tada iyi oldu."

Kendi ifadesinde de bahsettiği gibi her ne kadar istediği anlamda kullanılmıyor olsa da bugün toplumumuzun diline aşina olmuş bir kelimedir bu. Her gün duyma ihtimalimiz olan bir ifadedir. Hatta bu isimle meşhur filmler yapılmıştır. Malumunuz, zaten google de bu ifadeyi aradığınızda bu açıklamaları bile zor bulursunuz belki ama Geyik Muhabbeti üzerine filmler, filmler, videolar hemen karşınıza çıkar. :) Aslında benim değinmek istediğim nokta şudur ki; bu ve buna benzer birçok ifadeyi kullandığımız halde ne anlama geldiğini, bu ifadenin nasıl ortaya çıktğıını bile bilmeyiz ve yanlış yerlerde kullanırız. Bunu çözmek için de heralde biraz meraklı olmak ve araştırmak gerekiyor.

3 yorum: