21 Ocak 2012

Dizi bağımlılığı öğrencileri ders ve kitap okumadan soğutuyor

Antalya'nın Manavgat ilçesinde faaliyet gösteren Özel Sema Koleji rehber öğretmeni Arif Özutku, televizyon kanallarında yoğun olarak yayınlanan dizilerin, öğrencileri televizyon ekranına çekerek bağımlı hale getirdiğini savundu.

Türk televizyonlarında çok sayıda dizi yayını yapıldığını ve sürekli tekrar yayınları ile bunların cazip hale getirildiğini belirten Özutku, aşırı dizi izlenmesinin öğrencileri ders çalışmadan soğuttuğunu ve bunun derslere motive olmada büyük engel oluşturduğunu öne sürdü.

Anne ve babaların kontrollü televizyon kullanımı hususunda rol model olması gerektiğinin altını çizen Özutku, günün önemli bir kısmını televizyon ekranı başında geçiren bir ebeveynin çocuğuna kitap okumada rol model olmasının imkânsız olduğunu kaydetti.

Özutku, "Ülkemizde yapılan istatistikî çalışmaya film ve dizi yayınları için günlük 6 saat vakit ayrılıyor. Ülkemizde 26 televizyon dizi yayınlanıyor. Bunlar her hafta tekrar ediyor. Öğrenciler yoğun dizi izlemede vakit kaybı ile birlikte derslerine motive olmada zorluk çekiyor. Dizi bağımlılığı öğrencileri dersten ve kitap okumadan soğutuyor. 'Ben istediğim diziyi yayınlarım' anlayışı yanlış. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)'nu bu konuda göreve davet ediyoruz. Mevcut dizi yayınları ile 7 yaşındaki bir çocuk dizi bağımlısı olabilir. Bu yaştaki bir çocuk dizide kan, gözyaşı, silah, bıçak ve şiddeti görüyor. Bu çocuğun ruh dünyasında meydana gelen çöküntüyü ileri de kim tamir edebilir. " diye konuştu.

Kitap okumadan bilgi sahibi, bilgi sahibi olmadan da fikir sahibi olunamayacağını anlatan Özutku, dizilerin çocukların ve gençlerin bilgi dağarcığına katacağı hiç bir olumlu yanının bulunmadığını kaydetti.

Öte yandan Manavgat Halk Kütüphanesi Müdürlüğü geçen yıl öğrencilerin küçük kitap okuma alışkanlığı kazanmada engellerin kalkması için 'Televizyon Dizilerine Değil, Kitap Okumaya Vakit Ayıralım' kampanyası başlatmıştı.

Kaynak: Anadolu Haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder