12 Ocak 2012

Kitap fuarlarında Avrupa’yı solladık

Okuma alışkanlığında karnemiz parlak olmasa da kitap fuarlarına ilgi yoğun. İstanbul 400 bin, İzmir ve Adana ise 200 bin ziyaretçi ile Avrupa’daki fuarlara fark attı.

İstanbul’da 30. yılında 400 bin ziyaretçi sayısına ulaşan kitap fuarının Avrupa’nın en büyüğü olduğunu, Türkiye’nin kitap fuarlarına ziyaretçi ilgisi bakımından Avrupa ülkelerinin önünde yer aldığını biliyor muydunuz? Önceki gün
Adana’da açılan Çukurova 5. Kitap Fuarı’na katılan Tüyap Kültür ve Sanat Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu’nun verdiği rakamlara göre Türk okuru kitap fuarlarını seviyor. Kavukçuoğlu, kitap fuarlarına her yıl artan ilginin sadece ziyaretçi bazında değil, katılımcı yayınevi bakımından da yaşandığını belirtti. Geçen yıl Adana’daki Çukurova Kitap Fuarı’na 170 yayınevinin katıldığını anımsatan Kavukçuoğlu, bu sayının bu yıl yüzde 30 artış göstererek 200’e ulaştığını bildirdi. Okura yönelik fuarlar içinde İstanbul Kitap Fuarı’nın, Avrupa’nın en büyüğü olduğunu hatırlatan Kavukçuoğlu, “Elimizdeki somut verilerle geçen yıl toplam fuarlarımıza 1 milyon 232 bin ziyaretçi geldi. Kitap fuarlarına ilgi anlamında çok çok iyi konumdayız. Avrupa’da ilgi daha az. Bütün İskandinav ülkelerinin ortak düzenlediği Göteborg Kitap Fuarı’nın ziyaretçi sayısı 90 bin, Paris, Prag, Selanik Kitap Fuarları ise Adana Kitap Fuarı’nın sayısına ulaştıklarında çok büyük sevinç duyarlar. İstanbul’un rakamına yaklaşabilen bir Avrupa ülkesi yok” dedi. Türkiye’de kitap okuma alışkanlığının yıllardır konuşulduğu gibi düşük olmadığını da öne süren Kavukçoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün yaptığı araştırmalara göre kitap okuma oranın fuarlarla birlikte arttığını belirterek, şunları kaydetti: “Öyle yıllardır konuşulduğu gibi Türkiye’de kitap okuma oranı çok düşük değil. Türk toplumu az okuyan, kitaba küskün bir toplum değil. Türkiye’de kişi başına yılda 6,8 kitap düşüyor. Bu iyi bir oran. İstanbul’da her yıl düzenlediğimiz, 2011’de 30. yılını kutladığımız fuara 400 binin üzerinde ziyaretçi geldi. Adana fuarının 190 bin, İzmir’in 200 binin üzerinde ziyaretçisi vardı. Böyle bakıldığı zaman bu tür fuarlara ilgi büyük. Fuarlardaki kitap satışları da oldukça iyi. Ziyaretçilerin yüzde 80’i kitap satın aldı.”

Kaynak: Stargazete

1 yorum:

  1. Katılımın bu denli yüksek olması sevindirici; ama sebebini merak ediyorum cidden. Yani gerçekten orada yazarlarla tanışmak, yeni kitaplar isimler duymak için mi gidiyor çoğunluk ? Bunu merak ediyorum. Gerçi 80%i kitap alarak çıkıyormuş.

    YanıtlaSil