19 Mayıs 2012

Okumuyor, TV izliyoruz

Okumanın önemine dikkat çekmek için öğrencileriyle okuma eylemini gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Necati Kayhan, “Her 100 kişinin 94’ü televizyon izliyor” diye konuştu.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi İİSBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necati Kayhan, ülkemizin kitap, dergi, gazete okuma konusunda hala son sıralarda yer aldığını söyledi. Kayhan, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporunda, kitap okuma değerlendirmesinde, Türkiye’nin hala 173 ülke arasında 86. sırada yer aldığını hatırlatarak, “Yine, bu konudaki son araştırmalara göre, gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 ABD doları iken Türkiye'de ise bu rakam sadece 10 ABD dolarının altındadır.

Diğer yandan insanlarımızı uyutan ve uyuşturan TV programlarını daha çok ilgi duymaktadır. Ülkemizdeki okuma oranları şu şekilde belirlenmiştir; dergi okuma oranı yüzde 4, kitap okuma oranı yüzde 4,5, gazete okuma oranı yüzde 22. Her 100 kişiden 25’i radyo dinlerken, her 100 kişinin 94’ü de televizyon izliyor. Görülüyor ki zamanımızın büyük bir kısmını TV izleyerek adeta öldürüyoruz. Hızlı değişen ve gelişen küreselleşen dünyamız şartlarında başarı için meslek sahibi olmak yetmemekte, o meslekte bir numara olmak önem kazanmaktadır. Hayatta olduğu gibi meslekte de başarılı olmanın, arayan değil aranan kişi olmanın en önemli yolu, mesleki bilgileri, günlük bilgileri ve pratik bilgileri edinmeyi gerektirmektedir” dedi.

Uygar insanların her fırsattı kitap okuduğunu ifade eden Kayhan, “Bu konuda gelişmiş ülkelerin çizdiği tablo oldukça etkilidir. Sahip olunan her boş anda yanlarında bulunan kitabı okuyan Batılılar, kitap okuma alışkanlığının en güzel örneklerini sergilemektedirler. Halbuki Allah’ın ilk emri olan okumak, insanı mutlu, huzurlu, saadetli, sükûnetli, sade, derin, ince, zarif, nazik ve pozitif yapar. Bu güzelliklerle donanımlı insan, kendini bütün kötülüklerden korur ve iyiliklere yelken açar. Ayrıca okumak, ruhun manevi gıdasıdır. Nasıl ki insan üç günden fazla aç ve susuz kalamaz, beslenmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden insandaki ruhun da beslenmeye, gıdaya ihtiyacı vardır. Ruhun temel ve manevi gıdası da yalnızca okumak, okutmak ve okutturmaktır” diye konuştu.

Kaynak: Yenimesaj

2 yorum:

  1. feci bi durum, bu konuda bilinç uyandırmak için neler yapılabilir diye düşünüyorum kara kara şu an...

    YanıtlaSil
  2. Varsa bir fikriniz el birliği ile elimizden geleni yapalım.

    YanıtlaSil