13 Haziran 2012

Kocaeli’de öğrencilere 300 bin kitap

Kocaeli’nde Vali Ercan Topaca’nın girişimiyle öğrencileri kitap okumaya teşvik ve kitap sevgisini aşılamak amacıyla ilki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Her eve bir kitap kampanyası kapsamında yarın 330 bin öğrenciye karneleriyle birlikte birer kitap dağıtılacak.

Aralarında Dünya klasiklerinin de bulunduğu kitapları okuduktan sonra en iyi özetini çıkaran öğrencilere de 5 ile 3 bin lira arasında değişen para ödülleri verilecek. Derecelendirme, 1'den 12'ye kadar tüm sınıflar için ayrı ayrı yapılacak.

Kutapların büyük bir bölümü il ve ilçelerdeki köyler dahil tüm okullara dağıtıldı. Yarın ise Uluslararası İnterteks Fuarı'nda İzmit'teki bazı okul öğrencilerine karneleri ile birlikte törenle verilecek.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca yaptığı açıklamada, okuma alışkanlığı konusunda çocuklarda ciddi bir eksiklik bulunduğunu söyledi. Dünya klasiklerinin de bulunduğu bu kitapları aynı zamanda evlerde büyüklerin de okuyacağını bildiklerini, bu nedenle 335 bin kitabın daha çok kişi tarafından okunacağına inandıklarını da belirten Vali Ercan Topaca şunları söyledi

OKUMA ALIŞKANLIĞI

Bu kampanya çerçevesinde bu yıl 330 bin kitap dağıtıyoruz. 'Her eve bir kitap' kampanyamızın genel sloganı ama aslında her öğrenciye bir kitap. 330 bin öğrencimizin tamamına birer kitap veriyoruz. Buradaki temel amacımız çocuklarımızı okuma ve yazma alışkanlığına teşvik etmek. Okuma konusunda çocuklarımızın ciddi açığının olduğunu düşünüyoruz. Çok fazla kitap okunmuyor, bu da çocuklarımızın olayları anlamada, dünyayı tanımada, insanları tanımada ciddi bir eksiklik oluşturduğunu düşünüyoruz. Aynı şekilde okuma yeteneğinin olmaması çocukların analiz yeteneğini, girdikleri sınavlarda soruları çabuk anlama yeteneğin de olumsuz yönde etkileyen önemli bir faktördür.  dedi.

GEÇEN YIL 229 BİN BU YIL 330 BİN KİTAP

Vali Ercan Topaca, geçtiğimiz yıl 299 bin kitap dağıtıldığını, bu yıl öğrenci sayısının artmkasıyla bu sayının 330 bine çıktığını belirterek, bu kitapların okunacağından emin olduklarını, bunu için de bir ödül sistemi koyduklarını belirterek şöyle devam etti

Öğrencilerimizden okunan her kitabın belirlediğimiz kriterlerine uygun özetini istiyoruz. Yazılacak özetlerden seçim yapıyoruz. En güzel özeti yapan birinci sınıftan 12. sınıfa kadar her sınıfın birinci, ikinci ve üçüncüsünü seçiyoruz. 12 birinci, 12 ikinci ve 12 üçüncüyü seçiyoruz. En güzel özeti çıkartan birincilere 5 bin, ikincilere 4 bin, üçüncülere de 3 bin Tl ödül vereceğiz. Değerlenhdirmeler için üniversiteden, milli eğitimden ciddi bir komisyon kuruyoruz. Geçtiğimiz yıl 299 bin kitap dağıttık. 220 bin özet gelmişti. 222 bin kitap filen okundu ve özet çıkartıldı. Bu yıl gelecek olan özet sayısının 300 binlere çıkacağını düşünüyoruz.

DÜNYA KLASİKLERİNDEN SEÇİLMİŞ ESERLER

Bu kampanya kapsamında sadece öğrencilerin değil ailelerin de kitap okumalarını istediklerini söyleyen Topaca dağıtılan kitapları büyüklerin de okuyacağına inandıklarını belirterek şöyle devam etti

Özet çıkartmak ve bunları çocuklara teşvik etmek, yazma alışkanlığını geliştirip düşündüğünü, anladığını kitabın bütününü bir sayfaya çıkartmasını istiyoruz. Örneğin Tolstoy'un Savaş ve Barış adlı kitabını veriyoruz. Yaklaşık 550 sayfa kitabın özeti çıkartılırak bir sayfaya özetlemesini istiyoruz. Bu kampanyadan amacımız sadece çocuklarımız değil, çünkü dünya klasiklerinden seçilmiş eserlerdir ve her anne, baba, kardeşlerin okuyabileceği kitaplardır. Tüm aile fertlerinin kitapları okumalarını istiyoruz. Bir evde üç öğrenci varsa yarın o eve üç kitap, iki öğrenci varsa iki kitap, bir öğrenci varsa bir kitap girecektir. O evde aile fertlerinin tümünün kitapları okudunu düşündüğümüzde dağıttığımız kitaptan katlamalı olarak okuduğunu ve okuma ile yazma alışkanlığına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Çocuklarımız yaşamadan o tecrübelere erişebileceklerini ve kendilerini geliştirmede önemli imkan sağlayacağını düşünüyoruz.

Kaynak: Focushaber

2 yorum:

  1. genel olarak her türlü çalışmaları, haberleri, falanı filanı takip ederim
    dikkat ettim de hiçbir bürokrat ya da başka bir dalda bir kişinin kitap okurken hiçbir karesi yok
    hepsi ya mikrofonla, ya da kurdela makas ikilisiyle
    diyeceksin ki beğenmedin mi bu etkinliği...beğenmez olur muyum süper birşey :)
    başka başka şeyler söyleyecektim de toparlayamadım
    galiba sayı olarak daha fazla kitap okumalıyım :)

    YanıtlaSil
  2. Aslında vermek istediğiniz mesaj çok iyi anlaşılıyor. Ama yine de önyargılı davranmamak gerekir. Bu etkinliği düzenleyebiliyorlarsa eminim onlar da özel hayatlarında kitaba aşina olan insanlardır.

    YanıtlaSil