21 Temmuz 2012

’Zenginleştirilmiş Kütüphaneler’ kurulacak!

Milli Eğitim Bakanlığı ve iş adamlarından oluşan Merter Platformu arasında ’Z (Zenginleştirilmiş) Kütüphanelerin Kurulması ve Okuma Kültürünün Geliştirilmesi’ protokolü, ’Z Kütüphane’nin oluşturulduğu Esenyurt’taki Halil Fahri Orman İlköğretim Okulu’nda düzenlenen törenle imzalandı.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, son yıllarda bilişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte okumanın tüm dünyanın ciddi sorunu haline gelmeye başladığını belirterek, ’Pek çok ülke, artık okumamaya, daha çok bilişim üzerinden oyun oynamaya başladı. Biz her ikisini, bilişim teknolojilerini de kullanırken okuma alışkanlığını kazandıracak bir tasarım yapmaya çalıştık’ dedi.

Törende konuşan Dinçer, bundan yaklaşık 5-6 ay önce ’Okullar Hayat Olsun’ projesini başlattıklarını hatırlatarak, projenin üç ana bileşeni bulunduğu söyledi.

Dinçer, bunlardan birincisinin kütüphane ve bilgisayarlar üzerine kurgulandığını dile getirerek, kütüphanelerin genellikle okulların en üst katlarında, koridorların son bölümlerinde bulunduğunu ve birkaç raftan oluştuğunu ifade etti.

Kütüphanelerin, velilerin ve öğrencilerin mümkün olduğunca rahat şekilde yararlanacağı, binaların en kolay ve rahat yerinde, sürekli kullanıma sunulacağı bir yerde olmasını istediklerini vurgulayan Dinçer, kütüphane ve bilgisayarları bir araya getirdiklerini ve bu yerleri sürekli açık kalacak şekilde yeniden tasarladıklarını kaydetti.

Dinçer, projenin diğer bir bileşenin ise okul bahçelerinin tanzimiyle ilgili olduğunu anlatarak, okul ve bahçeler ne kadar çok kişi tarafından kullanılırsa, o kadar çok fayda üretileceğini belirtti.

Okulları, içinde bulundukları mahallenin hayat alanı olarak görmek istediklerini dile getiren Dinçer, okul bahçelerinin gri bir zeminle kaplı olduğunu, buraları yeşil bir zemine dönüştürmek istediklerini, tören alanları dışında okul duvarlarının ve bahçenin değişik bölgelerini ağaçlandırmak istediklerini anlattı.

Dinçer, üçüncü bileşenin ise okul bahçelerinde spor alanlarının oluşturulması olduğunu aktararak, çocukların sokakta oynamak yerine her an okulda bulunmasını istediklerini, bu anlamda okulların bahçesiyle, fiziki mekanıyla birlikte mahalle sakinlerinin de sıkıldığında bir fayda sağlayacağı alan olmasını arzu ettiklerini ifade etti.

Özellikle bilgisayar ve kütüphane alanlarını birleştirerek mahalle sakinlerinin hizmetine sunmalarının özel nedenleri olduğunu belirten Dinçer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

’Bir kere her mahalleye kütüphane kurgulamış oluyoruz. Genelde kitap okuma alışkanlığımızın yetersiz ve zayıf olduğuna yönelik bir kanaatimiz var. Genelde şikayet ederiz kendi kendimize... Ama özellikle son yıllarda bilişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte okumak tüm dünyanın ciddi sorunu haline gelmeye başladı. Pek çok ülke, artık okumamaya, daha çok bilişim üzerinden oyun oynamaya başladı. Biz her ikisini, bilişim teknolojilerini de kullanırken okuma alışkanlığını kazandıracak bir tasarım yapmaya çalıştık. Kitap okumak kışkırtıcı, heyecan verici, keyif dolu bir alışkanlık haline dönüştürülürse, o zaman çocuklarımızın okuma kabiliyetlerini daha da geliştireceğiz.’

TÜRKİYE GENELİNDE 20 KÜTÜPHANE...

Bakan Dinçer, Merter Platformu işbirliğinde hayata geçirecekleri kütüphanelerin, kitap, internet erişimi, bilgisayar ve zeka geliştirici materyalleriyle birkaç farklı misyonu taşıdığını anlatarak, esas amaçlarının kütüphaneyle çocukları kitaba yakınlaştırmak ve kitabı sevdirmek olduğunu kaydetti.

Projenin özel ve kamu işbirliğiyle hayata geçirildiğini dile getiren Dinçer, bugün imzalanan protokolle 10’u İstanbul’da olmak üzere Türkiye genelinde 20 kütüphane oluşturulacağını kaydetti.

Dinçer, bugüne kadar formel şekilde kütüphanelerin oluşturulduğunu, ancak bunların çocukları fazla cezbetmediğine işaret ederek, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılmasının ardından eğitimde bir paradigma değişikliği yapmaya başladıklarını anlattı.

Konuşmanın ardından, Bakan Dinçer ve beraberindekiler, Esenyurt’taki Halil Fahri Orman İlköğretim Okulu’nda açılışını gerçekleştirdikleri kütüphaneyi gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Dinçer ve Merter Platformu Başkanı Cengiz Acar, daha sonra, Türkiye genelinde 20 kütüphanenin oluşturulmasını kapsayan ’Z Kütüphanelerin Kurulması ve Okuma Kültürünün Geliştirilmesi’ protokolünü imzaladı.

Kaynak: Olay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder