23 Ağustos 2012

Bursa"da Bin Kişiden Sadece Biri Kütüphaneye Gidiyor

Bursa’da 52 bin kitap kapasitesine sahip olan Büyükşehir Belediyesi Şehir Kütüphanesi'nden günde ortalama bin 500 kişi yararlanıyor.

Setbaşı’nda 1998 hizmete açılan ve ilin en büyük kütüphanesi olan Büyükşehir Belediyesi Şehir Kütüphanesi açıldığı günden bu yana ziyaretçi ve üyelik sayılarını arttırarak kitap okuma oranının arış göstermesine katkıda bulunsa da, istatistikler şehir nüfusunun sadece binde 1’inin kütüphaneye gittiğini gözler önüne seriyor. Kütüphanenin Nisan ayı verilerine göre 1 buçuk milyon merkez nüfusa sahip olan kentte 43 bin 675 kişi kütüphaneye giderken, bu ziyaretçilerden sadece bin 205’i ödünç kitap alarak okuyor. Aylık yapılan üyelik sayısına bakıldığında bayanlar erkeklere nazaran daha çok kütüphaneye gidiyor ve erkeklere göre iki kat daha fazla kitap okuyor. Nisan ayında yapılan toplam 309 yeni üyeliğin 219’unu bayanlar teşkil ederken, erkeklerin sayısı ise 90’da kalmış durumda. Yeni üyelik yaptırmış olan bu 219 bayan bir ayda toplam 2 bin 296 kitap ödünç alarak okurken, erkekler ise sadece 941 kitap okumuş bulunuyor. Kütüphanenin toplam üye sayısına bakıldığında ise yine bayanların erkeklere oranla daha çok kütüphaneye gittiğini ve kitap okuduğu gerçeğini gözler önüne seriyor. Şehir kütüphanesinin toplam 3273 üyesi bulunurken, bu üyelerin 2 bin 216’sını kadın, bin 57’sini erkekler oluşturuyor.

RAKAMLAR YAZ AYLARINDA DÜŞÜYOR

Kütüphaneye daha çok öğrencilerin geldiğini ve okulların kapanmasıyla birlikte yaz aylarında düşüş olduğunu dile getiren Büyükşehir Belediyesi Şehir Kütüphanesi Müdürü Muhterem Çevik, “Kütüphanemize günde ortalama 1500 ziyaretçi geliyor. Kış aylarında ve Cumartesi günlerinde bu rakamın 2000 kişiye çıktığı oluyor. Ancak sınav dönemleri ve okulların kapandığı yaz aylarında kütüphaneye gelen ziyaretçi sayısında düşüş yaşanıyor. Kent merkezinin nüfusuna bakıldığına günlük kütüphaneye gelen ziyaretçi ve ödünç kitap alan kişi sayısı düşük sayılır. Ancak biz her üyemize 15 gün içerisinde okuyup teslim etmeleri şartıyla 3 tane kitabı ödünç veriyoruz. Üyelerimiz 15 gün sonunda almış olduğu kitapları bırakarak yerine yenilerini alıyor. Yakaladığımız bu sirkülasyon ile Bursa’da ki kitap okuma oranlarının artış göstermesine katkıda bulunuyoruz” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Şehir Kütüphanesi bünyesinde bulunan gezici kütüphaneyle il merkezine uzak olduğu için kütüphaneye gelme imkanı bulamayan çocuklara ulaştıklarını belirten Çevik, “Gezici kütüphane sayesinde il merkezine uzak olan 13 ilçede bulunan ilkokul öğrencilerine kütüphane hizmeti sunabiliyoruz. Okuyacak kitap bulamakta zorlanan öğrencilerimizin gezici kütüphane ile kitap okumalarına imkan sağlıyor ve onları en yeni kitapla buluşturuyoruz. Tamamı yeni güncellenmiş olan gezici kütüphane ile 6400 ilkokul öğrencisini kitaplarla buluşturuyor ve onlara kitap okuma sevgisi aşılıyoruz” dedi.

Türkiye’de kitap okuma alışkanlığının çok düşük olduğunu dile getiren Muhterem Çevik, “Kütüphaneler konusunda insanlarımız çok bilinçsiz. Kütüphaneleri sadece ödev yapılacak yerler olarak görüyoruz. Bu düşünceyi değiştirdiğimiz anda insanlarımız kütüphaneye daha çok gelecektir” dedi.

Kaynak: PirsusHaber

1 yorum:

  1. kütüphane kültürümüz çok gelişmiş değil maalesef... en son üniversitede araştırma yapmak için gitmiştim... okumak için kütüphaneye gitmek kendi adıma adetim değil..

    YanıtlaSil