21 Eylül 2012

Ne Yaparsan Yap En İyisini Yap

İş yapmak, bir ürün meydana getirmek insana ait bir yetenektir. İşini kaliteli bir şekilde  ve  en  mükemmel  haliyle yapmak ise kaliteli insanlara ait bir yetenek. İnsanın kalitesi biraz da  gerçekleştirdiği  işlerin kalitesinde  görülür . Ziya Paşa bir ölçü vermiş; “Ayinesi  iştir kişinin  lâfa bakılmaz. Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde .Kaliteli insan hesap verme şuuruna inanmıştır.  Bu yüzden işini en  güzeliyle  yapanlar, huzurun zikrini çekerler. Onlar  ciddiyet, özveri ve fedakârlıkla yoğrulanlardır.”

İşini iyi yapan kendi  yaşam mücadelesine saygı duyandır . Martin Luther King  ‘’ Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse, Michelangelo'nun resim yaptığı, Beethoven'in beste yaptığı veya Shakespeare'in şiir yazdığı gibi süpürün. O kadar güzel süpürün ki gökteki ve yerdeki herkes durup, 'Burada işini çok iyi yapan dünyanın en iyi çöpçüsü yaşıyormuş desin’’   diyerek mükemmel yapılan işlerin her zaman takdirle karşılanacağını söylemiştir.  Baştan savma , saatini  doldurma  yada laf olsun   diye yapılan işler ne kişiye huzur verir  ne karşısındakine. Üstelik   işlerini kalitesiz ve baştan savma yaparak  kötü örnek olanlar, başkalarının hukukunu da çiğneyenlerdir. Onlar güveni sarsan huzursuzluk rüzgarlarıdır. Güven kalesinde açtıkları gedikten esen bu huzursuzluk rüzgarları,  torunlarını bile hasta eder. Kuran-ı kerim de ‘’ Yaptığınız işi güzel yapın; Allah işini güzel yapanları sever” (Bakara 195) buyrulur.

İnsanın yaptığı işin onun aleyhinde olmaması onun için  bir servettir. Seyyar bir şemsiye tamircisi yol kenarında küçük bir kutu üzerine oturmuş, şemsiye tamir ediyordu. Tamirci, tamir edilecek yerleri dikkatle ölçüyor, yamayı itina ile yerleştiriyor, telleri  tek  tek deneyerek  güçlendiriyordu. Adamı hayranlıkla seyreden bir genç yanına yaklaştı:‘’İşinizi çok dikkatli yapıyorsunuz, dedi. Şemsiye tamircisi elindeki işi bırakmadan ’’Evet, ben  her zaman işimi iyi yapmaya çalışırım’’ diye cevap verdi. Genç ‘’ ama müşterileriniz, işinizi  iyi veya kötü yaptığınızı ancak siz gittikten sonra anlayacaklar. Bu tarafa  tekrar gelecek misiniz ki ?’’ diye soran gence tamirci ‘’ hayır’’ cevabını verdi  ve genç tekrar sordu ‘’O halde niçin bu kadar titizsiniz?’’ Tamirci ‘’ O zaman, benden sonra buradan geçecek tamircinin işi kolaylaşacak. Ben, eğer kötü malzeme kullanır,işimi baştan savma yaparsam ,halk bunu er geç anlayacak ve ondan sonra buradan geçen tamirciye kimse iş vermeyecek.. Stephan King  ne güzel söylemiş ‘’  Bir işi doğru dürüst yapacak zamanın yoksa, onu düzeltecek zamanı nerden bulacaksın ‘’

Güzel yapılmayan iş , güzel yaşanmayacak hayata gönderilen bir davetiyedir.  İşlerini en güzeliyle yapanlar huzur, başarı ve yüksek motivasyonla  hayatta yol alırken, kalitesiz iş yapanlar değersizleşme ve yalnızlık girdabında  boğuldukça boğulurlar. Zaten yapabildiğinizin en iyisini birkaç defa yaptıktan sonra, yaşadığınız iç huzuru sizi  sürekli bu tarza yönlendirecektir. Aksi halde Mevlana  ‘’ vazifesini tam  yerine getirmemiş olanın vicdan yarasına ne mazeret çare olur, ne ilaç şifa verir ‘’ sözüyle belirttiği gibi huzursuzluk ve pişmanlık yakanızdan  düşmeyecektir. Zaten  insanların işlerini en iyi haliyle yapmalarının onları mutlu edeceğini bilselerdi, dünyadaki mutsuz insan sayısı biraz olsun azalırdı. Doğada bile güneş doğarken  , yanardağ patlarken, ve çiçekler açarken, hep en iyisini gerçekleştirmek adına hareket eder. Fakat insanoğlu bu ilkeye aykırı davranarak hem çevresine  hem de kendisine zarar ama bunu geç anlar. Geç anlamışlığı onda keşkeleri fazlalaştırır. Keşkelerin  fazlalığı ise  mutluluğu   azaltır.

Siz her yaptığınız işi mükemmel yapmaya gayret ettiğinizde zirveye taşınacak siz olursunuz. Çünkü hiç kimsenin görme gücü mükemmel bir işi görmezden gelmeye yetmez. Siz işinizi en güzeliyle yapın ve gerisini düşünmeyin. Yeter ki güzel  balınız olsun , sinek Bağdat’tan gelir.

Aydın UZKAN

2 yorum:

  1. Paylaşım için teşekkürler. eminim ki bu yazıyı görenlerin çoğu atlayarak ya da okumadan kapatıp geçmişlerdir. Okumak kaybettirmez, kazandırır.

    YanıtlaSil
  2. gayet güzel olmuş emeğine sağlık

    YanıtlaSil