02 Ekim 2012

Görme Engelli Öğrencilere Okuma Makinesi

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, görme engelli öğrencilerin öğrenimlerini kolaylaştırabilmek için gerekli akademik ortamın hazırlanması amacıyla Amasya Eğitim Fakültesi’ndeki merkezi kütüphaneye okuma makinesi alındığını açıkladı.

Kitap okuma cihazının dokümanları büyütebilmenin yanı sıra, yazıları sesli olarak dinleyebilme imkanı da sunduğunu anlatan Prof. Dr. Orbay, “Engelli bireylerin eğitim hizmetlerinden yararlanmaları temel insan haklarının içerisinde değerlendirilmektedir. Eğitim hakkını kullanabilen engelliler bilgiye ulaşma, sosyal ilişkiler geliştirme ve toplumsal yaşama katılma noktasında önemli gelişmeler kaydetmektedirler. Bu nedenle engellilerin eğitimi, engelli-toplum bütünleşmesi sürecinde yaşamsal bir role sahiptir. Engellilerimizin eşit haklara sahip bireyler olarak yaşayabilmeleri için herkese önemli görevler düşmektedir” dedi.

Amasya Üniversitesi’nin engelli öğrencilere yönelik hizmetlerini adım adım gerçekleştirdiğini vurgulayan Orbay, “Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği çerçevesinde geçtiğimiz yıl oluşturduğumuz Engelsiz Üniversite Birimi, engellilere yönelik çalışmalarını sürdürmektedir. Engelsiz Üniversite Birimi tarafından öncelikli olarak, engelli öğrencilerimiz ve diğer ilgili kişilerin ziyaret edebilecekleri, danışmanlık alabilecekleri, iletişim kuracakları, mevcut hizmet ve olanakları öğrenebilecekleri üniversite sitesi üzerinde bir web sitesi düzenlenmiştir. 2012-2013 akademik yılının hemen başında ise, Amasya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’ne bir kitap okuma makinesi alımı gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerimiz başta olmak üzere Amasya’da yaşayan görme engelliler de kitap okuma cihazını ücretsiz olarak kullanabilirler” diye konuştu.

Az görenlere dokümanı büyütebilmekte, hiç görmeyenlerin ise dergi, kitap gazete gibi materyalleri sesli olarak dinleyebilme imkanı sunduğunu anlatan Metin Orbay, cihazın dokümanları dijital olarak saklama imkanı vermekte ve metinleri ayrı ayrı yahut kitap şeklinde de kaydetme özelliği bulunduğunu cihazın görme engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırmasından büyük bir mutluluk duyacaklarını vurguladı.

Kaynak: Haberyurdum

1 yorum:

  1. çok iyiymiş, emeği geçenlere çok çok teşekkürler..

    YanıtlaSil