15 Ekim 2012

Kahvehanelerde artık kitap okunacak

"Kahvemiz Evimiz Projesi" kapsamında yeniden tasarlanan kıraathanelere gelen vatandaşlar, kitap okumaya ve satranca özendiriliyor.

İzmit Belediyesi’nce başlatılan "Kahvemiz Evimiz Projesi" kapsamında yeniden tasarlanan kıraathanelere gelen vatandaşlar, kitap okumaya ve satranca özendiriliyor.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dumansız hava sahası uygulamaları kapsamında kahvehanelerde değişim ihtiyacının ortaya çıktığını belirterek, yasaktan önce sigara dumanı nedeniyle kahvehanelerin duvarlarının karardığını söyledi. Yasağa uyan kahvehanecileri ödüllendirmek ve vatandaşların daha güzel ortamlarda bulunmalarını sağlamak istediklerini dile getiren Doğan, "Asıl amacımız, kıraathane kültürünü yeniden yeşertmek.

Bunun için bu projeyi geliştirdik. Kahvehaneleri oyundan çok kitap okunan, karşılıklı konuşulan, memleket meselelerinin tartışıldığı ama bunun yanında olabiliyorsa satranç gibi faaliyetlerin yapıldığı yerler haline getirmek istiyoruz" dedi. Doğan, evin düzenli ve özenli ortamını çağrıştırması için projeye "Kahvemiz Evimiz" adını verdiklerini vurgulayarak, 20 civarındaki kahvehanede projeyi uygulamaya devam ettiklerini kaydetti.

Kahvehaneleri boyayarak bakımlarını yaptıklarını anlatan Doğan, şöyle konuştu: "Kahvehanemizin güzel görünmesi için güzel tablolarımızdan birini asıyoruz ve bir kütüphane bölümü yapıyoruz. Genelde kahvehanelerimiz küçük olduğu için 2 raflı bir kütüphane şeklinde (büyükse daha fazla yapabiliyoruz), 100 Temel Eser’den kitaplar, satranç takımları hediye ediyoruz. Açılışını halkımızla sanatsal aktiviteyle, mini tiyatroyla yapıyoruz. O mini oyunun da faydası oluyor. ’Kahveler sadece oyun oynan yerler değil, gerektiğinde kültürel faaliyetler de tiyatro gösterileri de yapılabilir, kitap okunabilir, satranç oynanabilir’ mesajını vermeye çalışıyoruz."

'Kadınların gelmesi teşvik edilecek'

Doğan, sigara yasağına uydukları için kahvehane sahipleri ve vatandaşlara teşekkür ederek, Türk halkının gösterdiği feraset ve erdemin Avrupa ve Türkiye’yi izleyen diğer ülkelere de örnek olduğunu söyledi. Aynı desteğin kitap okuma alışkanlığı kazandırılması, kahvehanelerde sosyal aktiviteler yapılması ve satranç gibi faaliyetler de devam edeceğini umduğunu belirten Doğan, "Her şey halkımızın mutluluğu, gelecek nesillerin daha sağlıklı olarak geleceğe kazandırılması ve elimizdeki emanetleri yetişen yavrularımıza emanet edebilmek için" şeklinde konuştu. Kıraathanelerde, okullarda ve kültürel etkinlik alanlarında okuma kültürünü geliştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Doğan, "Bir amacımız da kıraathaneleri kadınların ve çocukların da gelip zaman geçirebilecekleri kültürel merkezler haline getirmek. Kültürel merkezler kıraathane kültüründe var aslında. Buna benzer adımları atmaya başladık. Tiyatroyu izlerken yanımızda çocuklar, kadınlar vardı. Ortam nezih olursa erkek, kadın, çocuk bir okuma kültürü içinde olursa kahvehanelerde yine tüketim olur" ifadelerini kullandı.

'Artık oyun değil, kitap okunacak'

Kocaeli Kahveciler ve Otelciler Odası Başkanı Erdoğan Göçer ise sigara içilmeyen kahvehanelerde uygulanan "Evimiz Kahvemiz Projesi"nin İzmit’te tuttuğunu belirterek, projeye çok talep olduğunu söyledi. Göçer, geçen yıldan beri 19 açılış yaptıklarını dile getirerek, 1453’te başlayan kahvehanecilik sektöründe gelişim olmadığını, kahvehanelerin kafeye dönüşmeye başladığına dikkati çekti. Kahvehanelerin kıraathaneler ile başladığını hatırlatan Göçer, kıraathanelerin kitap okunan, insanların ağırlandığı ve mahallelerdeki en etkin yerler olduğunu söyledi.

Göçer, insanların kahvelerde oyun oynanıp, sigara içmelerini değil, kitap okumalarını, kişisel gelişimlerine katkıda bulunmalarını ve kahvehanelerin kültür merkezleri haline gelmesini istediklerini belirterek, "Tercihimiz, kahvehanelerde oyun azalsın, kültür artsın, eşler, dostlar, akrabalar otursunlar, kütüphanesinden yararlansınlar, kitaplarını okusunlar, günlük gazetelerini okusunlar" dedi.

Kaynak: Posta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder