07 Ekim 2012

Sihirli Sözcük: Haklısın

Biriyle tartışıyorsun hem de fena tartışıyorsun. Haklı olduğuna kesinlikle emin olduğun an tebessüm et 'Haklısın.' de ve sus! Tepki vermeyince ya da karşındakine 'Haklısın.' deyince doğal olarak az önceki hararetli diyalog kendiliğinden bitecek ve seni sözde alt ettiği düşüncesiyle o devam edecek konuşmaya. Yani diyalog şeklindeki tartışma, bir anda monolog şeklindeki bir iç hesaplaşmaya dönüşecek. Sen sustuğun için de onun zihnindeki kara kutu otomatik olarak açılacak ve ortada bir diyalog olmadığı için söz konusu monoloğu değerlendirecek. Ortada bir antitez olmadığı için sadece tezi mercek altına alacak ve az önce tartıştığın kişi tüm dikkatini ister istemez kendi konuşmasına verecek. Birkaç dakika sonra sana söylemese de haksız olduğunu kabul edecektir, göreceksin.

Erdal Demirkıran

4 yorum:

  1. :))HAKLISINIZ:))

    YanıtlaSil
  2. Madem haksız, bunu bildiği halde haksızlığını bastırmak için konuşmuş oluyor demektir bu.Halbuki haklıya haklısın demek bu kadar zor mudur?...insanız oysaki hatayı kabullenip onu büyütmemek hatasız olmak gibidir.Hemen hemen hepimiz aynı yada benzeri şeyi yaşamışızdır ve yaşadığımızda da böyle olduğunu görmüşüzdür. kendimizde dahi ama, bunu sonradan fark etmek de güzeldir ne diyelim...

    YanıtlaSil
  3. Hah işte sorun şurada ki tartıştığımız her kişi "Haklısın." ı duyduktan sonra kendiyle iç hesaplaşmaya gitmiyor. Daha çok ego tatmini için bu sefer haklılığını kafamıza sokmaya çalışıyor çünkü bir kere haklı olduğunu duyduktan sonra bir daha sorgulama gereği duymuyor.

    Ki zaten şimdilerde kimse bir tartışmaya kendi haklılığını sorgulayarak girmiyor. Daha çok kendi bildiğini başkasına kabul ettirme gayesinde oluyor herkes. Önemli olan haklı olmak değil...

    Belki de insanların daha çok "düşünmeye" yöneldiği bir zamanda daha geçerli bir ters psikoloji uygulaması olabilir. Ama o zaman da ne zaman gelir belli değil.

    Hayatta olursam uygulayacağımsa kesin. :D

    YanıtlaSil
  4. Erdal Demirkıran' ın farkı... :)

    YanıtlaSil