17 Kasım 2012

Kitap ve dergi parmak ucunda

Cep'ten dergi ve kitap okuma alışkanlığının yaygınlaşması telekomünikasyon şirketlerini harekete geçirdi. Turkcell, TTNET, Vodafone ve Samsung pazardan pay almak için kolları sıvadı.

Müzikten sonra okuma alışkanlığı da dokunmatik ekranlı akıllı telefon ve tabletlere kayıyor. Bu değişimi gören telekom şirketleri içerik anlaşmaları yaparak, e-kitap uygulamalarıyla yeni servis ve gelir kalemlerine imza atıyorlar. Telekomünikasyon sektörünün önemli oyuncuları Turkcell, TTNET- Vodafone ve Samsung bu alandaki gelişmeleri görerek harekete geçti. Turkcell, daha önce "dergilik" projesiyle başladığı çalışmalarına 4 bin kitaptan oluşan "kitaplık" ile devam ediyor. Şirket, turkcellkitaplik.com adresinden hizmet verecek. Cep telefonu üzerinden de abonelik hizmeti sunulacak.

YAYINEVLERİ DE KATILDI
100'den fazla yayınevinin kitaplarını tablet ve akıllı telefon üzerinden satışa sunan TTNET, yepyeni e-kitap uygulaması TTNET Kitap'ı kitap severlerin hizmetine sundu. Abonelar, dünyanın her yerinden, zaman veya mekân kısıtlaması olmaksızın seçtikleri kitapları uygun fiyatlarla satın alıp iPad, iPhone, Android tablet ve akıllı telefonları üzerinden okuyabiliyor. Daha önce de vRead adlı uygulamasıyla e-kitap dünyasına adım atan Vodafone da dergi ve gazeteleri okurla buluşturdu. Vodafone Türkiye kullanıcılarına ayrıca tek bir cihazda onlarca kitap, dergi ve gazetenin taşınmasına da fırsat veriyor. Pusula Yayıncılık da hazırladığı e-kitap platformunu farklı kurumlara lisanslayarak bu uygulamaya öncülük ediyor. Bunlar arasında Samsung'un e-kitap uygulaması Readers Hub da bulunuyor. Bunlar dışında da idefix, e-kitap okuyucuları, akıllı telefon ve tabletler için ekitap hizmeti sunuyor. Pek çok popüler kitabın elektronik versiyonu idefix'in ekitap uygulamasıyla okurlara sunuluyor.

KORSAN KİTABIN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Elektronik uygulamalar korsan kitap satışına da darbe vururken, pazara yeni okur da kazandıracak. Şmdiden dünya devi Amazon, Apple, Google ve Microsoft gibi şirketler arasında e-Kitap konusunda büyük rekabet yaşanıyor. Türkiye Fatih Projesi ile elektronik kitap konusunda dev bir adım atmış olacak. Zaman ve mekândan bağımsız kitaplara ulaşmayı sağlayan e-Kitaplar yayınevlerinin basım ve dağıtım maliyetini büyük ölçüde düşürüyor.

E-KİTAP SATIŞI KAĞIDI GEÇECEK
Baskı ve dağıtım maliyetini önemli oranda düşüren e-Kitap uygulamaları 4 ekrandan da okunabiliyor.
Değişiklikler kolayca yapılabildiği için sorun olmuyor.
Kişisel notlar almak mümkün oluyor.
Akılı telefon ve tabletler dışında kitap, dergi ve gazete için özel okuyucular bulunuyor.

VERGİ DESTEĞİ ŞART
Elektronik kitap satışının önündeki en büyük engel ise vergi. ABD ve Avrupa'da özellikle desteklenen e-Kitap konusunda Türkiye'de de çalışma yapılması gündemde. Çünkü Fatih Projesi için e-Kitap desteği de büyük önem taşıyor. Milyonlarca öğrenciyi ve binlerce öğretmeni e-Kitap okuru haline getirecek Fatih Projesi için yayın evlerinin en büyük umudu vergi indirimi. Bu Türkiye'nin e-kitap projelerinde öncü olmasını sağlayabilir.

Kaynak: Sabah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder