29 Ocak 2013

Kitap okumak IQ seviyesini yükseltiyor

Çocuk gelişimi üzerine 8 farklı çalışmanın sonuçlarının değerlendirerek, kitap okuma deneyiminin IQ seviyesinin yükseltilmesinde etkili olduğu sonucuna ulaşıldı.

ABD'de bir grup akademisyen, çocuk gelişimi üzerine 8 farklı çalışmanın sonuçlarının değerlendirerek, kitap okuma deneyiminin IQ seviyesinin yükseltilmesinde etkili olduğu sonucuna ulaştı.

Akademisyenler, zihinsel gelişime ilişkin araştırmalarda, özellikle 4 yaşın altındaki çocuklara etkileşimli kitap okunmasına ilişkin önerilerin öne çıktığını tespit ederek, "etkileşimli kitap okuma deneyiminin bir çocuğun IQ'sunu en az 6 puan yükseltebileceğine" işaret etti.

Araştırma ekibinin makalesi, "Perspectives on Psychological Science" dergisinin Ocak 2013 sayısında, John Protzko, Joshua Aronson ve Clancy Blair imzasıyla yayımlandı.

Makalede, araştırmalar sırasında anne ve babaların etkileşimli okumayla ilgili eğitim programlarına katıldığı ve kitabı okurken çocuklara ucu açık sorular yöneltmek ya da çocukları mümkün olduğunca ayrıntılı açıklama yapmaya teşvik etmek gibi "müdahalelerin", onları okuma deneyiminin aktif bir parçası kılmaya yardımcı olduğu belirtiliyor.

Amerikalı akademisyenler, okuma deneyiminin "etkileşimli" olmaması durumunda, IQ gelişimi açısından benzer bir sonuca ulaşılamayabileceğini ise özellikle vurguluyor.

KAYNAK: Duygu Bayar Ekren / AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder