23 Şubat 2013

Mersin'de 'Kitap Okuma' Kampanyası

Mersin Eğitim Gönüllüleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği (MEDER) tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de proje ortağı olduğu 'Mersin O'nu Okuyor' adı altında kitap okuma kampanyası başlatıldı.

Mersin Eğitim Gönüllüleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği (MEDER) tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de proje ortağı olduğu 'Mersin O'nu Okuyor' adı altında kitap okuma kampanyası başlatıldı. Kampanya kapsamında 3 kategoride düzenlenecek olan yarışmada, dereceye girenlere çeşitli ödüller verilecek.

'Kitap okuma' kampanyası ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan MEDER Başkanı Ali Yazgan, okuma ile ilgili yapılan araştırmalarda kitabın, Türkiye'de ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235. sırada yer aldığını gösterdiğine vurgu yaptı. Japonya'da toplumun yüzde 14'ü, ABD'de yüzde 12'si, İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, ülkemizde ise 10 binde 1 kişinin kitap okuduğuna dikkat çeken Yazgan, Türkiye'de günde 5 saat televizyon seyredilirken, kitap okumaya ise yılda sadece 6 saat ayrıldığını belirtti. Türkiye'de okunan kitapların genellikle siyaset, aşk ve cinsellik üzerine konuları işlediğini ifade eden Yazgan, 8 milyon nüfusu olan Azerbaycan'da kitaplar ortalama 100 bin tirajla basılırken, 75 milyonluk Türkiye'de bu rakamın ortalama 2 ila 4 bin arasında olduğunu kaydetti. "Çünkü Türkiye'de okuma alışkanlığı olan kişilerin sayısı 40 ya da 70 bin civarında" diyen Yazgan, Japonların yılda ortalama 25, İsviçrelinin 10, Fransızların ise 7 kitap okuduğunu, Türkiye'de bir kişinin 10 yılda bir kitap okuduğunu belirtti. BM araştırmasına göre; Norveç'te bir kişinin kitap okumak için yılda 130 dolar, Almanya'da 122, Belçika ve Avustralya'da 100, Güney Kore'de 39 dolar ayırdığını, dünya ortalamasının da 1,3 dolar olduğunu dile getiren Yazgan, Türkiye'de ise bu oranın dünya ortalamasının da altında 45 sent civarında olduğunu söyledi. Yazgan, Türkiye'de dergi okuma oranının yüzde 4, gazete okuma oranının yüzde 22, radyo dinleme oranının yüzde 24 ve televizyon izleme oranının ise yüzde 95 olduğunu ifade ederek, BM'nin 'İnsani Gelişim Raporu'nda ülkelerin kitap okuma oranı sıralamasında Türkiye'nin 86. sırada yer aldığını kaydetti.

Mersin Eğitim Gönüllüleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak, bu verileri makul bir seviyeye çekmeye karar verdiklerini anlatan Yazgan, "İnşallah girişimlerimizle bir çığır açmış olacağız, bir kıvılcım yakmış olacağız. Bir orman yangını da bir kıvılcım ile başlar. Biz yangın çıkarma derdinde değiliz ama inşallah bunun bir kitap okuma yangını olmasını istiyoruz. Kitap okuma ile ilgili başlattığımız kampanya ile ilgili olarak bir kitap belirlemek, genç nesli, çocukları, yetişkinleri bir kitapta bir araya getirmek zordur. Bu zorluğu da dikkate alarak, araştırma yaptık ve sonunda Peygamber Efendimizin hayatının okutulmasına karar verdik. Çünkü hepimizin ortak değerinin Peygamber Efendimiz olduğunu düşünüyoruz. Bununla ilgili eğitimci arkadaşlarımız araştırma yaparak 3 kitapta karar kıldılar. Bu kitapları 21 Nisan tarihine kadar herkesin okumasını temin etmeye çalışacağız" dedi.

Kampanya kapsamında, bu kitaplardan ortaokul, lise, üniversite ve yetişkinlere yönelik 3 kategoride sınav yapmayı planladıklarını açıklayan Yazgan, projeye İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de destek vererek proje ortağı olduğunu belirtti. Milli Eğitim Müdürlüğü ile yürütülen projenin ortaokul ve lise seviyesindeki öğrencileri kapsadığını dile getiren Yazgan, üniversite ve yetişkinlere özel olan kategoriyi ise sivil toplum örgütleri ile birlikte yürüteceklerini söyledi. Sınava başvuru tarihinin 7 Nisan'da sona ereceğini belirten Yazgan, "Bu vesile ile insanlarımız bir kitap okuma alışkanlığı kazanırlar ve devam ettirirler diye düşünüyoruz. Burada aynı zamanda Peygamber Efendimizi hakkı ile tanıtmayı amaçlıyoruz. İnsanlar öğrensin ve ön yargılardan sıyrılsın. Efendimiz nasıl bir aile babasıydı, nasıl bir eşti, nasıl bir liderdi, nasıl bir dosttu, bunları toplumumuz öğrensin istiyoruz" diye konuştu.

Kampanya kapsamında bu yıl 118 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Yazgan, hediyeler kısmının ise bu işin teşvik bölümü olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Haberler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder