23 Şubat 2013

Roman yazmak zor mudur?

Herkes herşey yazabilir. Roman da yazabilir, öykü de yazabilir. Bence teknik öğretilebilen birşeydir. Bunu ben üniversitede okudum. Nasıl öğretildiğini gördüm ciddi öğretilebilir yazma teknikleri, yazınızı geliştirmek size öğretilebilir. Ama bence iyi bir yazar olmak için hayata farklı birşeyden bakıyor olabilmeniz lazım. Yani iyi bir yazar olmak istiyorsanız, roman yazabiliyor olmak istiyorsanız bir camın önünden geçerken orda oturan yaşlı teyzeye baktığınızda haa deyip yanından geçmemeniz lazım. O sizin içinizde birşey kıpırdatabiliyorsa, ona bi üzülebiliyorsanız ya da merak ediyorsanız, onun televizyonunun üzerindeki örtüsü dikkatinizi çekiyorsa, sokakta gördüğünüz bir kediyi merakla izleyebiliyorsanız, hayata birazcık daha merakla yaklaşıyorsanız yazabileceğinizi düşünüyorum.

Bir romanın başarılı olabilmesi için yazan kişinin bunu bir iş olarak algılaması gerekir. İnsanın heyecanlı ya da sakin olup olmasından ziyade istikrarlı bir şekilde başına oturup bazı bölümlerinde sıkılsa bile gereken redaksiyonları yapmayı, araştırmayı yapmayı göze alabilmesi lazım. Bunları yapan insan başarılı olabilir. Roman diğer edebiyat ürünlerine göre daha kolay yada daha kolay diyemem. Bu gerçekten yine kişiye bağlıdır. Bazı insanlar asla roman yazamazlar. Bazıları da direk roman yazar öykü yazamazlar. Bu sizin içinizdeki anlatmak arzusunda olduğunuz şeyle hayatı kavramanızla çok alakalıdır.

Yeşim Cimcoz / Yazar Koçu

2 yorum:

  1. çokk güzel bir konu. bunun büyüsünden kurtulamıyorum. yaklaşık 3 yıl önce bir romana başladım. sanırım 60 bin kelime falan oldu. aslında herşey çok iyi gidiyordu. işlerimin yoğunluğu üst üste gelince yazamadım. şimdi kendi romanımın gidişini unttum. insanları en son nerde bıraktım hatırlamıyorum. okumayada vaktıim olmadı:( dediğiniz gibi bunu bir iş olarak görmek lazım.
    burayı keşfetmiş olmaktan mutluyum.
    http://venusunkalbi.blogspot.com/
    sizide beklerim:)

    YanıtlaSil
  2. Evet bu konu çok önemli. Bu işe ciddi bakmak ve üzerine düşmek gerekiyor. Bazen insan okurken bile ipin ucunu kaçırabilirken yazarken bu iş daha da zordur.

    YanıtlaSil