19 Mart 2013

Bir Kütüphane Bir Hapishaneyi Kapatır

Kalıplaşmış bir söz bu. Her suçlu hapishanede değildir muhakkak. Ama kesin olan şudur ki; her suçlu cahildir. Her kötülük de cehaletten gelir. Bunu çok iyi anlatan bir sahih hadis paylaşayım sizinle:

Câbir radıyallahü anh anlatıyor: Arkadaşlarımla beraber sefere çıkmıştık. İçimizden birinin başına taş isabet etti ve başını yaralayıp kemiğini kırdı. Sonra aynı adam uykuda ihtilâm olduğu için, arkadaşlarına:

- Teyemmüm edebilir miyim, bu hususta benim için ruhsat buluyor musunuz? diye sordu.

Arkadaşları da:

- Hayır, su mevcut oldukça teyemmüme ruhsat yoktur, diye cevap verdiler.

Bunun üzerine o şahıs gusül abdesti aldı ve açık vaziyetteki yaradan içeriye giren suyun tesiri ile vefat etti. Peygamber aleyhisselâmın huzuruna geldiğimiz zaman, kendisine hadiseyi naklettiler

Bunun üzerine Resûlüllah aleyhisselâm:

- Adamı öldürmüşler, Allah onları öldürsün, buyurdu ve “Bilmiyorlarsa sorsaydılar ya; cehaletin ilâcı sormaktır, o adama teyemmüm etmek kâfi gelirdi. Yarasına da bir bez parçası koyar, üzerine mesheder ve vücudunun diğer yerlerini de yıkardı” diye ilâve etti.
(Ebû Davud)

Bu hadis-i Şerife bakıp da cehalet cinayettir demek bile doğru olur sanırım. Hiç anlamaya çalıştınız mı, insan neden okumaz? Yani alenen faydası bilinen bir şeyi neden yapmaz? Anlamak çok zor gerçekten. Dinimiz buna gaflet der. Bazı öğretiler atalet der. Eğer bunu bile bile yapmıyorsak, cahillik bir suçtur!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder