11 Mart 2013

Gürültülü Ortamda Kitap Okunur mu?

Daha önce belki kitap okuyup okumama meselesi tartışılmalı ama bu konu genelde kitap okuyan kesin için geçerli. Kitap okumayı tutku haline getiren insanlar vardır. Ama malum hepimizin gün içerisinde bir koşuşturmacası var. Çoğunluğu iş-güç sahibi, bir kısmı öğrenci. Bazı insanlar kitap okumaya özellikle zaman ayırırlar. En verimli ve etkili tutum budur. Belirli saatler ve özellikle sessiz bir ortam tercih edilir. Fakat bunun yanı sıra boş bulduğu vakitlerde ve fırsatları değerlendirerek okuyan insanlar da vardır. İşe ya da okula giderken otobüste, vapurda veya diğer toplu taşıma araçlarında zamanı değerlendirmek için bu süre kitap okuyarak değerlendirilebilir. Veya işyerinde imkanı müsait olduğu halde gürültülü bir ortamda çalışan insanlar vardır. Bunlar da boş zamanını kitap okuyarak değerlendirebilir ama tüm bunların en büyük dezavantajı sessiz bir ortam olmamasıdır.

Tercih ve tavsiye edilen kesinlikle sessiz bir ortamda kitap okumaktır. Zira kitap okurken en çok ihtiyaç duyulan şey konsantrasyondur. Anlama miktarını artırmak için iyi bir konsantrasyona ihtiyaç vardır.

Sessiz bir ortamda kitap okumanın verimi tartışılmaz muhakkak ama gürültülü ortamlarda da kitap okunabilmektedir. Bunun etkisi kişiden kişiye ve kitaptan kitaba değişir. Kimi insanlar kitaba öyle konsantre olurlar ki ertaftaki hiçbir şeyi duymaz, hiçbir şeyden etkilenmezler. Bu aslında öğrenilebilir birşeydir. Zamanla insan kendini motive etmeyi öğrenebilir. Bunun yanı sıra kitabın da etkisi vardır. Çok sürükleyici bir romana kendinizi kaptırmışsanız, otobüste, ineceğiniz yeri bile kaçırabilirsiniz. Fakat bir ders kitabı elinizdeyse ve zorla ders çalışıyorsanız, ki genelde öyledir, o zaman en ufak birşey dikkatinizi dağıtabilir.

Sonuç olarak gürültülü ortamda da, sessiz ortamda da kitap okunabilir ama dediğim gibi etkisi farklı olacaktır.

7 yorum:

  1. ben de sessiz ortamda kitap okuyabilenlerdenim... yazıda belirtildiği gibi konsantrasyon meselesi...ve gündüz değil, gece olmalı
    iki zaman dilimi arasındaki etkisi bile farklı oluyor bende

    YanıtlaSil
  2. Evet nedense ben de gece daha çok verim alıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Cafelerde, kampusun kantınınde, yolda, kısacası havada karada okuyabılıyorum sıkıntı yok

    YanıtlaSil
  4. Genelde günün koşuşturmacası arasında , sadece seyahat zamanlarında yada duruşma sırasını beklerken duruşma salonunda zaman bulabiliyorum.Konsantrasyon meselesi , sorun yaşamıyorum.

    YanıtlaSil
  5. Her şekilde okurum, sesten etkilenmem tersine çok sessiz ortamda okuyamam:=)

    YanıtlaSil
  6. Çabuk unutkan olmaya başladım. Yani arkadaşıma neden küstüğümü bile bilmiyorum. Sesli ortamda kitap okumam ve sesli ortamda test çözmem yüzünden olabilir mi?

    YanıtlaSil