08 Mart 2013

Roman kurgusu oluştururken uyulması gereken kurallar var mı?

Romanın girişi çok önemlidir. Bir insan kitapçıya girdiğinde eline bir kitap aldığı zaman ilk iki sayfasını maximum okur. Ondan sonra ilgisini çekmemişse o kitabı satın almaz. Neticede yazan herkes aslında bir şekilde kitabının satılmasını istediği için roman yazıyordur. O yüzden girişde yani kurgu dediğimiz zaman, romanın girişi en kritik noktada da başlayabiliriz romana. Ama böyle uzun bir inlatımla, işte dağlar şöyleydi, ağaçlar böyleydi diye girdiğiniz zaman okuru kaybedersiniz. Okur direk bir hayatın içine atılmak ister. Karakterleri ilk başta hepsini yavaş yavaş da olsa hemen vermemiz gerekir. Çünkü karakterler bizim için çok önemli.

Romanın kırılma noktası karakterin uğradığı ya da onun değişime uğramak için yediği bir darbenin olduğu noktadır. Bu çok önemlidir çünkü genellikle okuduğumuz zaman bir kişinin ya da o karakterin değişime uğraması şarttır. Değişime uğramazsa akış yoktur o romanda. Bir takım olaylar kırılma noktasına geliyormuş gibi yapıp gelmez, en sonunda bir büyük olay olur ya da küçük olay olur ama birikimden gelen bir olaydır bu. O noktada biz de okur olarak biliriz ki karakterin hayatı değişecektir. Bu en son beş sayfada da olabilir, romanın daha ortalarında olup ondan sonra karakterin naptığına bakıyor da olabiliriz. Bu konunun içeriğiyle ilgilidir.

Yeşim Cimcoz / Yazar Koçu

3 yorum:

  1. Kurgu ne kadar güzel olursa olsun,kahramanların hayatları ve içine düştükleri olaylar ne kadar ilgi çekici olursa olsun ve kahramanlarda ki değişim istenildiği kadar hızlı olsun bunlar iyi başlangıç içinde,iyi bir roman içinde geçerli ölçüler değildirler.Roman da asıl olan:Neleri anlattığın değil,nasıl anlattığındır.Yazma sanatına sahip değilsen kurgun fasaryadır...
    Bence...

    YanıtlaSil
  2. Yukarıdaki yoruma ismimi yazmayı unutmuşum.Özür dilerim.
    Günay Uslu (Okunmayan romanların yazarı)

    YanıtlaSil
  3. Yorumunuz için teşekkürler.

    YanıtlaSil