06 Mayıs 2013

2. Anadolu Kitap Fuarı açıldı

Malatya Belediyesi hizmet binası yanındaki dev fuar çadırında düzenlenen fuarın açılış törenine Malatya Valisi Vasip Şahin, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Belediye Başkan Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, Malatya Barosu Başkanı Eyüp Kutlubay, fuarın onur konuğu yazar Rasim Özdenören ve eşi, öğrenci, öğretmen ve çok sayıda davetli katıldı.

Malatya Valisi Vasip Şahin, Malatya'nın insanı ile mükrim bir şehir olduğunu belirtti. Fuarın bir ziyafet sofrası gibi gönüller ile kafaları doyuracağını anlatan Şahin, şöyle konuştu:

'Malatya 2. Anadolu Kitap Fuarı, biraz önce bahsedildiği gibi Allah'a çok şükür katılanlarımızın yanında katılamayanlarımızın da olduğu bir fuar. Yani ihtiyaca cevap veremedik. İnşallah önümüzdeki sene ihtiyaca cevap verebilecek daha büyük mekanlara fuarımızı taşırız ve herkes buraya katılma imkanı bulur. Tabi okumak aslında kendini bilmek olmalı, içine dönük olmalı, içine derinleşmeyi amaçlamalı, hikmeti aramalı, bilgiyi aramalı, kainatı anlamalı. Okumak başkasına üstünlük sağlamak; bir kibir ya da gurur, övünç kaynağı olmamalı. Yunus'un diliyle 'kendini bilmeli'. 'Kişi kendini bilmezse bu bir israf olarak kabul edilmelidir' diye bir anlayışla okunmalı. Kainat okunmalı, evren okunmalı, hayat okunmalı hayatın sonrası okunmalı. Bugünkü Kitap Fuarı'mız ve bundan sonraki okumalarımız bu yolda daha fazla katkı sunacaksa o zaman kârdayız diye düşünürüm. Aksi takdirde okumanın aslında bir istismar aracı olmaya hizmet etmesini sağlamış oluruz. '

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, bugüne kadar yaptıkları yatırımlar, geliştirdikleri projelerde şehrin gelişmesi için çaba harcadıklarını söyledi. Şehrin kültürel dokusunu etkileyecek yatırım ve projeleri de bir o kadar önemsediklerini vurgulayan Ahmet Çakır, 'Kültürel-sosyal içerikli yatırımlarımızla ilgili olarak her yıl bütçemizi iki katına çıkarıyoruz. Yine bunu önümüzdeki yıl için de aynı şekilde planladık. Şehir hangi yatırımı alırsa alsın, hangi ekonomik gelişmeyi, fiziki yapılanmayı alırsa alsın eğer içerisinde kültürel bir anlayış yoksa, hedeflemiş olduğumuz medeniyet seviyesinden uzaklaşacağımız anlamına geldiğini çok iyi biliyoruz. Bu vesileyle de şunu belirtelim ki; biz bugün şehirde çok önemli altyapı yatırımları, üst yapı düzenlemeleri yaptık. ' ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Çakır, kitap fuarını çok daha kapsamlı hale dönüştürmeyi hedeflediklerini belirterek, 'Geçen yıl 280 bin ziyaretçimiz vardı ki bu sayı Türkiye'de gerçekten İstanbul'dan sonra rekora yakın denilebilecek bir ziyaretçi sayısıdır. Ama bu seneki hedefimiz inşallah onun da üzerine çıkmak. Tüm Malatyalıların kitap fuarımızı ziyaret etmelerini gönülden arzu ediyoruz, gelmelerini bekliyoruz. ' diye konuştu.

Milletvekili Mustafa Şahin de fuarın bölgedeki okuma oranının yükselmesine katkı sunacağından emin olduğunu ifade etti. Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısının 25, Fransa'da 7 olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle konuştu: 'Biz yaratılmış olduğumuz ilk günden itibaren, bize emredilen, mutlaka cehaletle mücadele için okumamız gerektiği noktasında Yüce Yaradan'ımızın buyrukları var. İlimle, okumayla, öğrenmeyle alakalı Yüce Kitabımız'ın Peygamber Efendimiz'e ilk inen ayetin 'Oku' emri olduğunu bilmekteyiz.

Onun için, teknolojinin artık bizi esareti altına almış olduğu bu çağda, başta sorumluluk annelerimize, babalarımıza düşmekte. Kitaplarla barışık olmamız lazım, kitaplarla dost olmamız lazım. Yunus Emre'nin deyimi ile 'İlim ilim bilmektir/İlim kendin bilmektir/Sen kendini bilmezsen ya nice okumaktır.' Okuduğumuzun güncel hayatımıza yön verecek tarzda olması gerekir. '

Malatya Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Nalçacı ise Malatya'nın gerçek bir kültür şehri olduğunu belirterek, 'Bugün burada 267 yayınevine yer vermenin sevincini yaşarken diğer taraftan da 50'ye yakın yayınevine 'maalesef yerimiz kalmadı sizlerden özür diliyoruz' demenin hüznünü yaşıyoruz. Fuarımız ikinci yılında olmasına rağmen büyük bir değişikliğe imza attı ve Malatya Anadolu kitap Fuarı'na doğru, Anadolu'nun bağrından çıkan güzel insanlarla birlikte olma noktasına geldi. ' dedi. Konuşmaların ardından fuar kurdele kesilerek ziyaretçilere açıldı.

Kaynak: Beyaz Gazete

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder