21 Temmuz 2013

Türkiye'nin korkunç korsan kitap raporu!

Türkiye'nin korsanla mücadele örgütü Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ile Basın Yayın Birliği'nin ortaklaşa düzenlediği geleneksel iftar programı yayıncıları bir araya getirdi.

Altı ayda 400 bin korsan kitap ve 28 matbaaya el konuldu.

SEKTÖR %13 KÜÇÜLDÜ, BANDROL 9 MİLYON AZALDI!

Gecenin açılış konuşmasını yapan Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, gelecek yıllarda bandrollü kitap sayısının artmasını temenni etti. Başkan Üstün'den sonra söz alan Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu, bandrollü kitap sayısında 2012 yılında geçmiş yılları çok geride bırakarak, bir rekor kırıldığını ancak 2013'teki tablonun 2012'deki gibi olmadığını söyledi.

Sektörün 2013'te olumsuz bir tablo ile karşı karşıya bulunduğunu söyleyen Başkan Kaşıtoğlu, "Geçtiğimiz yıl, ortalama yüzde 20-25 bir yayıncılık sektör büyümesi vardı ancak bu yıl tam tersi oldu. Yüzde 13'lük bir küçülme yaşandı. Bu da sektörümüz açısından bizi oldukça üzen bir durum. Yayıncılarımız tarafından 2012 yılının sadece Haziran ayında Yayıncılar Federasyonu'ndan toplam 29 milyon 60 adet bandrol satın alınmıştı. Ancak 2013 yılının Haziran ayına baktığımızda, bu rakam 20 milyonda kalmış. Yani 9 milyon gibi çok ciddi bir gerileme söz konusu. Sadece Haziran'da yüzde 27'lik bir gerileme var" dedi.

400 BİN KORSAN KİTAP VE 28 MATBAAYA EL KONULDU

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği'nin korsanla mücadele çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Kaşıtoğlu,  konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Korsan ile mücadelede çok ciddi emek harcadık, çok ciddi faaliyetler yaptık. Sadece 2013'te yakaladığımız korsan kitap sayısı 400 bini aşmış durumda. Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği'nin depolarında da korsan matbaalardan el koyup kaldırdığımız toplam 28 adet matbaa makinesi mevcut. Dava süreçlerinin çok uzun sürmesi, çok büyük bir sorun. Dileğimiz, bu süreçlerin olması gerektiği düzeyde, daha çabuk sonuçlanması. Bunun için de Meslek Birliği olarak elimizden geleni yaptığımızı da söyleyebiliriz. Son 2 yılda sadece fiziki olanlar değil, elektronik kitaplar da dahil olmak üzere 800 adet korsan kitap davasına müdahil olduk. Bu davaların 211 adedi dışında kalanlarında karar aşamasına gelindi. Bu da sevindirici bir durum."

DİJİTAL KORSAN İHBARI BEKLİYORUZ

Elektronik kitap korsanlığıyla mücadele çalışmalarına da değinen Başkan Kaşıtoğlu, "Kitapların korsan indirimi fiziki korsandan daha kolay. Bununla ilgili olarak Kültür Bakanlığı'ndan ilgili kanunda iyileştirme noktasında çeşitli taleplerimiz oldu. İnşallah kanun değişikliği sırasında değerli Komisyon üyemiz, sevgili milletvekilimiz ve İşaret Yayınları sahibimiz İsmet Uçma, bu konuda bize sonuna kadar desteğini gösterecektir. Meclis'te yayımcıların taleplerinin gerçekleştirilmesinde tek umut İsmet Uçma, kendisi inşallah bizim için emek harcayacak" diye konuştu.

İlerleyen günlerde internet ortamında korsanla mücadeleye çok daha fazla ağırlık vereceklerini anlatan Kaşıtoğlu, fiziki korsandan daha büyük bir tehlike olarak karşımıza çıkan bu konuda yayıncılardan ihbar beklediklerini sözlerine ekledi.

YAYINCI MİLLETVEKİLİ
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Onursal Başkanı Hasan Hüseyin Doğru ve Basım Yayın Birliği eski başkanı Hayati Bayrak'ın kısa bir selamlama konuşması yaptığı iftarda söz daha sonra İstanbul Milletvekili İsmet Uçma'ya verildi.

İşaret Yayınları sahibi, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma ise basım yayın sektörüne ilişkin beklentilerinin büyük beklentiler olmadığını, sorunların çözümü için Meclis'te her türlü çalışmayı yapacağını söyledi.

Medeniyet için kültür ve sanatta mesafe almanın önemine işaret eden Milletvekili Uçma, "Ülkemiz yeni yeni toparlanıyor, paronayalarından yeni yeni kurtuluyor. Daha düne kadar bu memlekette kitap ve silah aynı masada yargılanmıştır. Dolayısıyla, sizlerin büyük gayretleri, milletimizin dik duruşu ve duası, bu paronayaları artık yok etmiş ve milletimizi korkulardan kurtarmıştır" dedi.

Gecede ayrıca Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, İstanbul'daki tramvaylarda kitap okunmaya teşvike yönelik yaptıkları reklamlara sponsor olan Uğur Yayınları, Nesil Yayınları, Timaş Yayınları, İnsan Kitap ve Kitap Adresi yayın evlerine birer hatırat takdim etti.

Gece; Türkiye Basım yayın Meslek Birliği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu'nun Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün'e çeşm-i bülbül takdimi ile sona erdi. Münir Üstün'e hediyesini, Kastamonu Bozkurt İlçesi Belediye Başkanı Engin Canbaz verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beykoz Koru Tesisleri Hasır Restaurant'ta gerçekleştirilen iftar programına İşaret Yayınları'nın sahibi İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Kastamonu Bozkurt İlçesi Belediye Başkanı Engin Canbaz, AK Parti Beykoz İlçe Başkanı Adem Sefer, Başkan Yardımcısı Tuncer Dede, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği'nin Onursal Başkanı Hasan Hüseyin Doğru, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Melike Günyüz'ün yanı sıra birçok yayınevi temsilcisi katıldı.

Kaynak: Haber7

1 yorum:

  1. Emek hırsızlığıdır bu. Ciddi bir oran gerçekten, bunun önüne geçilmeli. Ben korsan kitap gördüğümde deli oluyorum yahu, çok sinirleniyorum.

    YanıtlaSil