Alın size kötü bir haber. Dünyanın çikolata devi şirketlerinden bir açıklama geldi. Barry Callebaut firmasının yetkilileri açıklıyor. Son 50 yılın en fazla çikolata kıtlığı yaşandığı yıllardayız.
Çikolata tüketimi sürekli artıyor. Firmaların açıklamasına göre artık talebe karşılık verilemiyor. 2020'de ise çikolata üretim açığındaki bu rakamların 1 milyon tona ulaşabileceği tahmin ediliyor. Tabi bu da çikolatanın artık lüks sınıfına girdiğini gösteriyor ve fiyatlar git gide yükselecek.
Afrika'da kuraklık gittikçe artıyor. Tabi bu durum da kakao üretiminin % 70'ini karşılaran Fildişi Sahilleri ve Gana gibi ülkelerdeki kakao üretimini olumsuz etkiliyor. Üretimi olumsuz etkileyen faktörler bunula da bitmiyor. Topraktaki çeşitli mantar hastalıkları da üetimi azaltıyor.
Avrupa'da zaten özellikle de bitter çikolata popülerdir. Özellikle Almanya'nın çikolatası meşhurdur. Bitter çikolatada daha yoğun kakao bulunuyor. Şimdi bu furyaya nüfusları ortalama 2 buçuk milyarı geçen, günyanın neredeyse üçte bir nüfusuna sahip olan Çin de katıldı. Çin'de çikolata tüketimi de gittikçe artıyor.
Umarım çinde herkes çikolata yemiyordur :) Zaten Çin'de herkez bi parça çikolata yese toplam üretim onuların çikolatasını bile karşılamaz ki bize kalsın. Çinlileri bu işten vazgeçirmek lazım. Ha bu arada düşündüm de Çinliler bu işin elli. Çin malı diye bi ifade oluştu malum. Neden bunun da kopyasını yapmıyorlar ki? :) Hem daha ucuza mâl ederler.
Çikolatanın senatonin hormonunu yani halk arasında mutluluk hormonu diye de bilinir, harekete geçirdiği ifade edilir. Tabi insanlar akın akın bunalıma sürüklendiği için zannedersem çareyi de çikolatada arıyorlar. Çikolata için söyleyemem belki ama ben de strese girdiğim zaman tatlı birşeyler yerim ve bu iyi gelir. Çikolata da insanlara farklı bir haz veriyor olmalı. Bakalım ilerleyen yıllarda çikolatanın akıbeti ne olacak?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder