23 Aralık 2014

Kilo vermek için bilmek gereken 10 şey


1) Kaslar metabolizmanın hızını belirleyici en önemli unsurlardan biridir. Erkeklerin kadınlardan daha hızlı yağ yakmasının sebebi de budur. Erkeklerin kas kütlesi daha fazladır. Eğer kadınlar da daha fazla kas kütlesine sahip olsaydı, onlar da daha hızlı yağ yakabilirlerdi.

2) Tartılar size vücudunuz hakkında bilmek isteyeceğiniz şeylerden hiç birini göstermez. Tartılar size derinizin altında ne kadar yağ olduğunu, vücudunuzda ne kadar sıvı olduğunu söyleyemez. Bunu yaptığı iddia edilen tartılar da yalan söyler, bilimsel bir tahlil yaptırmadan sadece ağırlığınızı ölçebilecek bir makine sizin yağ ve sıvı ağırlığınızı uydurmaktan öteye gidemez.

3) Kaslar yağların kapladığı alanın yarısı kadar bir alanda yağların iki katı kadar ağırlığa sahiptirler. Kaslar yağları yakmakla sorumludurlar, yağlar oranla küçüktürler ve asla yağlar gibi çirkin topaklar halinde vücudunuzda asılı durmazlar.

4) Yapılan araştırmalar kahvaltının, metabolizmanın güne başlamasının kontağı olduğunu göstermiştir. Uyurken metabolizmanın hızı düşerek yavaşlar. Sabahları vücudu günün geri kalanı için uyarmanın ilk yolu beslenmedir. Ayrıca bu süre içinde lifli besinler tüketin. Lifli besinler sindirim sisteminin daha etkin çalışmasını ve kan şekeri seviyesinin gün boyunca süekli olmasını sağlar.

5) Besinlerin vücut üzerinde ısıtma etkisi vardır, metabolik hızı yükseltirler. Günlük en az 1200 kalorilik besin tüketin. Bu değerin altına düşmek vücudunuzu açlık moduna sokacaktır ve metabolizmanız aldığınız kalorileri korumak için yavaşlayacaktır. Moda diyetlerden elinizden geldiğince uzak durmaya çalışın.

6) Günde 5 ya da 6 küçük öğün yapın. Böylece vücudunuz yemek bolluğu olduğunu sanacaktır. Metabolizmanızın yavaşlamasını engelleyecek ve kan şekeri seviyesini normal seviyede tutacaktır. Bu da fazla yemek yemenizi engelleyecektir. Öğünlerinizin çoğunu günün erken saatlerinde yapmaya çalışın Böylece aldığınız çoğu kalori vücudunuz uyanık ve hareketliyken yakılacaktır.

7) Kilo vermeyi devam ettirmenin yolu bir kalorisayacı alıp bir hafta boyunca günlük kalori alımlarını kaydetmektir. Bir gün için ortalama kalori değerini hesaplayıp aldığınız kalori miktarını 300-500 (daha çok değil) kalori azaltın ve ne olduğunu görün. Günlük kalori alımınızı bu miktarda düşürmek kilo vermeye başlamanızı sağlayacaktır. Daha aşağıya inmeyin, ilerleyişinizi görmek için aynalardan faydalanın.

8) Araştırmalar tekrarlayıcı diyetlerin kilo vermeyi zorlaştırırken kilo alımını kolaylaştırdığını göstermekte. Diyeti bırakıp normal beslenme alışkanlıklarınıza döndüğünüzde aldığınız besinlerin miktarı diyet sırasında düşmüş olan metabolik hızınızın yakabileceğinden daha fazla olacaktır.

9) Bunu yapmak zor gözükebilir, fakat değil. Neredeyse tüm ambalajlı gıda ürünlerinde her 100 gr için yağ indeksini gösteren etiketler vardır. Size uygun olan miktar ise 10 gr ile 5 gr arasında bir değer olmalı. Bu yağ oranındaki besinleri satın alıp tüketmek kilo verme hedefinizi korumanızı sağlayacaktır.

10) Yağlar yağ hicrelerinde depolanır. Ortalama bir insan için tahmini yağ hücresi sayısı 50 milyadır. Obez kişilerde bu sayı 100 milyarı bulabilir. Yağ hücreleri daha sonra harcanmak için kullanılan enerji depolama tanklarına benzer. Araştırmalar obez kişilerin yemek alemi yapmasının bebek yağ hücrelerinin filizlenmesine sebep olabileceğini göstermekte. Böylece toplam yağ hücresi sayısı artmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder