27 Aralık 2014

Uykudan önce telefona bakmayın

Araştırma sonuçlarına göre, uykudan önce elektronik cihaz kullanmak, bildiğiniz gibi sadece uykuyu bozmakla kalmıyor, aynı zamanda uzun vadeli sağlık sorunlarına da yol açabiliyor.

Uyku saatiniz geldiğinde yatağa girseniz dahi kendinizi telefonunuzu son bir kez kontrol etmekten, sosyal medyadaki fotoğraflara bakmaktan alıkoyamıyor musunuz? Yanıtınız "evet" ise kendinize büyük zarar veriyorsunuz demektir. Yapılan araştırmada, 12 katılımcı iki hafta boyunca araştırma laboratuvarında kaldı ve teknolojik cihazlarla olan ilişkileri gözlemlendi. Katılımcılar beş gece boyunca uyumadan önce dört saat kesintisiz e-kitap okudular. Sonraki beş gece ise uykudan önce dört saat baskı şeklinde kitap okudular. Araştırmacılar her katılımcının uyku durumunu inceleme altına aldı. Burada katılımcıların uyku sürelerindeki değişim değil, uykularındaki değişim incelendi.
Melatonin seviyesini düşürüyor

Yatmadan önce ışık yayan cihazlar kullanmanın, uyku uyaran hormonu melatonin seviyesini düşürdüğü, sirkadiyen ritimleri geciktirdiği ve katılımcıların derin REM uykusu düzeylerinin zamanını düşürdüğü tespit edildi.Aynı zamanda telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazları kullanmanın uyku saatinde uyanık kalmaya, sabah da bitkin uyanmaya yol açtığı belirlendi. Uzmanlar, bu cihazların, uyanınca daha agresif olmaya da neden olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırma sonuçlarına göre, düşük melatonin seviyesi, meme, kolon ve prostat kanserleri riskini artırıyor. İyisi mi korkutucu sağlık sonuçlarından kaçınmak için uykudan önce baskı halindeki kitabınızı ve derginizi açın; televizyon, telefon, tablet ve bilgisayar gibi elektronik cihazlarınızı kapatın.

Kaynak: Kadınvekadın.net

1 yorum:

  1. Ben de kendimi alamıyorum blog yazarlığı yüzünden. ve gerçekten yazıda okuduğum gibi çok bitkin kalkıyorum. ne olacak halim. Hasta olmadan tadında bırakmayı bilsek...
    http://ciziyorumdikiyorum.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil