24 Ocak 2015

Ve Kadın Dünyaya Ayak Basıyor


Merhaba hanımlar ve hanımlar ya da yok sayılanlar, sadece erkeklere hizmet etmek için var olanlar ve bu olup bitene hep seyirci kalanlar! O kadar yoksunuz ki bir çocuk dünyaya gelir gelmez ilk kontrol onun pipisinden başlar. Eğer o fazlalık yoksa orada geçmiş olsun, bir hizmetçi daha açmıştır gözlerini erkeklerin dünyasına zira annesi babası, teyzesi halası hiç vakit kaybetmeden kocasına güzel yemekler yapsın diye mutfağın oyuncaktan olanını kurar kızımıza. Emzirip büyüteceği bebeğin bir demo çabası sayılan Sindy Barbie koleksiyonu ihdas edilir daha kundaktayken bu minik yavruya. Temizleyeceği yuvanın, silkeleyeceği halının, paspasın ayrılmazı olan süpürgeler, ana mesleği kabul edeceği ev kadını misyonuna uygun ütüler, tabaklar tencereler oyuncak namıyla toplanıp getirilir ve bütün bunlar onun emrine verilir. Gelecekte yaşayacağı sarayın tek kraliçesi olacak çocuk sevinir. Makyaj takımlarıyla da tamamlanır böylece oyuncak faslı ve annesi de bilmez ördüğünün kızına saç değil etrafına duvar olduğunu. Bilmez, bilemezler çünkü onların da sarayları dört duvardandır. Zaten saray dediğin; onun da ona, anasından kalandır.

Erkek çocuğa ise bunların hiçbiri yakıştırılmaz; ona, araba kamyon, kılıç kalkan, tabanca tüfek gibi toplumda 'erkek işi' diye adlandırılan şebek şımartlar alınır...

Buraya kadar tamamdır ancak sormaz kimse; mikroskop, stetoskop, teleskop gibi yalnızca bilim adamlarını ilgilendiren oyuncakların neden sadece erkeğe alındığını! Oysa çocuktur bu; ne versen onunla oynar, onunla büyür ve o olur. Üstelik bunu da yeryüzünde bilmeyen hiç kimse yoktur. Henüz 15 yaşındayken pankreas kanseri için geliştirdiği testle devrimler yapan, üç yaşından beri pankreasa baktığını söyleyen Amerikalı Jack Andraka'nın ilk oyuncağı mikroskoptur mesela.


Satın Al

Satın Al

Bütün Kadınlar Aptal (Sen Hariç)

1 yorum:

  1. Okunacaklar listesine alındı ...beni rahatsız eden konu kitabın adı biraz iddialı olmuş ...iyiki sen hariç demiş....)))))))
    bilge-orfe.blogspot.com

    YanıtlaSil