22 Ocak 2016

Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Karikatürünü Yayınlayan Ceyda Karan Mahkemeye Çıkarıldı

 
Hz. Muhammed'in (s.a.v.) karikatürünü Cumhuriyet Gazetesinde yayınlayan Ceyda Karan mahkemeye çıkarıldı ve mahkemede İslam'a davet edildi.

İlk olarak 12 kişinin hayatını kaybettiği Fransada'ki bombalı saldırı sonrası mizah dergisinde Charlie Hebdo isimli yazar Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) karikatürünü yayınlamış ve Cumhuriyet Gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan bu karikatürleri köşelerinde yayınlamışlardı.

Olaydan sonra Cumhuriyet Gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan'dan 1280 kişi şikayetçi oldu ve dava açıldı. Duruşma İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı ve haklarında 6 yıla kadar hapis istenen Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan avukatlarıyla birlikte duruşmaya katılırken 21 müşteki de duruşmada hazır bulundu.

1280 şikayetçi arasında tanınmış isimler de var. Şikayetçiler arasında bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, kızı Esra Albayrak ve damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ı ise avukatları temsil etti.

Karikatürlerin yayınlanması sonrası 45 ilde protestolar ve basın açıklamaları yapılmasının üzerine Mahkeme hakimi Abdurrrahman Orkun Dağ 45 ilim Emniyet Müdürlüklerine yazı yazdı. Emniyet Müdürlükleri, olay sonrası illerde protestolar ve basın açıklamaları yapıldığına dair mahkemeye yazılı cevap verdiler.

"VİCDANIM O ÇİZİMİ KÖŞEME KOYMAMI SAĞLADI"
Hikmet Çetinkaya yaptığı savunmada, Fransa’da meydana gelen saldırıyı televizyonda izlediğini, yere düşen bir polis memurunun saldırganlar tarafından öldürülüşünü izlerken çok etkilendiğini vurgulayarak, “Ben vicdan sahibiyim, vicdanım o çizimi köşeme koymamı sağladı. Çizimde bir Müslüman vardı ve teröre karşı gözyaşı döküyordu. Terörü lanetliyordu. Ben de terörü lanetlediğim için bu çizimi paylaştım” dedi.

Hakimin, “Karikatürü köşenizde paylaşmadan önce bir tepki olacağı yönünde duyum var mıydı” sorusu üzerine Hikmet Çetinkaya, polisin gazete dağıtıma çıkmadan önce matbaaya gittiğini, burada ilgili sayfaların fotoğraflarını çekerek basın savcısına gönderdiğini, savcının da bir suç unsuru görmeyip dağıtıma müdahale etmediğini söyledi.

CEYDA KARAN: "ÇİZİMDE HOŞGÖRÜ VE BARIŞ MESAJI VARDI"
Daha sonra savunma yapan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ceyda Karan da, laikliği savunan biri olduğunu ifade ederek Charlie Hebdo saldırısını kınadığını dile getirdi.

Savunmasında ifade özgürlüğüne dikkat çeken Karan, köşesinde yayınlanan çizimin hakaret içermediğini, aksine hoşgörü ve barış mesajı verdiğini söyledi.

Karan, “Herhangi bir dinin peygamberinin tasvir edilip edilemeyeceği dini bir meseledir. Kutsallıklar bağlamında tartışılır. Farklı görüşler ortaya konulur. İçinde saldırı, hakaret, cinayet, şiddete teşvik barındırmayan herhangi bir yazı yahut çizimin yayımlanması meselesi ise düşünce ve ifade özgürlüğünün alanına girer” dedi.

MÜŞTEKİ: "SİZİ İSLAM'A DAVET EDİYORUM"
Daha sonra söz alan bazı şikayetçiler, ifadelerinde, Karan ve Çetinkaya’dan kutsallarına hakaret ettikleri için şikayetçi olduklarını ve cezalandırılmalarını istedi.

Şikayetçilerden Mehmet Mert, Karan ve Çetinkaya’ya hitaben, “Sizi İslam’a davet ediyorum” diye seslendi. Başka bir müşteki Ali Mazhar Kır ise 28 Şubat’ta idamla yargılandığını, önceki gün ise beraat ettiğini ifade ederek, “Cumhuriyet Gazetesi’nde bu karikatürün yayınlandığını duyduğumda, içimden gidip orayı yakıp yıkmak geçti. Hukuka saygımdan bunu yapmadım” diye konuştu.

Hakim Abdurrahman Orkun Dağ, her iki şikayetçiyi de uyardı.

DURUŞMA ERTELENDİ
Hakim Abdurrahman Orkun Dağ, verdiği ara kararda, 15 yaşından büyük olan müştekilerin müdahillik taleplerini kabul etti. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan görüş soruluması talebini ise reddetti. Duruşma 9 Mart tarihine ertelendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder