08 Ağustos 2016

Yüksek ve Sürekli Motivasyon Nasıl Sağlanır?

Bizi hayatta mutlu edecek ve mutlu olmanın yanında başarılı kılacak en önemli unsur iyi bir motivasyondur. Sürekli motivasyonun yüksek motivasyondan daha etkili olduğunu düşünüyorum. Zira yüksek motivasyon mükemmel bir film izledikten sonra dünyayı kurtarma çabasına girip bir müddet sonra her şeyin normale dönmesine benzer. Önemli olan bu motivasyonun sürekli olmasıdır. Peki yüksek ve sürekli motivasyon için neler yapabiliriz?

Hedeflerinizi Belirleyin
Yüksek ve sürekli motivasyonun, başarıya ulaşmanın temel taşı hedef belirlemektir. Asırlardır söylenegelmiştir. Rotası olmayan gemi hedefe olaşamaz. Hedef konusunda söylenebilecek net ve öz bir ifade ise şudur: Hedeflerin uykularını kaçırmıyorsa, o bir hedef değildir. Eğer gerçekten ulaşmayı arzu ettiğiniz bir hedefiniz varsa bu sizin motivasyonunuzu sürekli hale getirecektir.

Başarılı İnsanları Örnek Alın
Kendinize başarılı bir model insan seçin ve onun hayatını detaylı bir şeklide inceleyin. Yaşam tarzını, başarı sırlarını, mücadelesini, düşünce yapısını hatta özel yaşamına kadar; ne yapardı, zamanını neye harcardı, ne severdi gibi detaylara kadar öğrenin ve bunu hayatınızda uygulamaya çalışın. Eğer model belirlediğiniz insan hayatta ise onu adım adım takip edin ve iletişim kurmaya çalışın. Tüm bunlar sizi daha motive edecektir.

Maneviyatınızı Yüksek Tutun
Bu maddeyi asla göz ardı etmeyin. Sürekli ve bol bol dua edin. İnancı yüksek olan insanın motivasyonu da yüksek olur. Maneviyatınız yüksek olursa yolunuza çıkan engeller ve yenilgiler de sizi fazla yıpratmayacaktır. Zira maneviyatı yüksek her insan bilir ki; her şeyde bir hayır vardır.

Kitap Okuyun
Sürekli motivasyon sağlamanın etkili bir yolu da kitap okumaktır. İzlediğiniz bir film ya da müzik size anlık yüksek motivasyon sağlayabilir fakat sürekliliği olmayabilir. Kitap okumanın en önemli farkı hayal gücünüzü güçlendirip motivasyonu sürekli hale getirmesidir. Bu yüzden her gün az da olsa sürekli kitap okuyun.

Çevrenizi Doğru Seçin
Bulunduğunuz çevre, iletişim içinde bulunduğunuz insanlar, arkadaşlarınız, bunların tamamı motivasyonunuzu etkiler. Sürekli olumsuz enerji saçan insanlarla iç içe olursanız motivasyonunuz da düşecektir. Çevrenizdeki insanları pozitif ve motivasyonu yüksek insanlardan seçin.

Sağlığınıza Önem Verin
Göz ardı edemeyeceğimiz maddelerden biri de budur. Net bir ifadeyle belirtmek gerekirse, sağlığınız yerinde değilse ne hedeflerinize yürüyebilirsiniz ne de hayatta başka bir şeyle meşgul olabilirsiniz.Birinci önceliğiniz sağlığınızdır. Hayatınız sağlığınızı kazanma çabasıyla geçecektir. Bu durumda ise motivasyonunuzun yüksek olması beklenemez. Sağlıklı olmaktan kasıt sadece hasta olup yatmamak durumu değildir. Normal günlük yaşamınıza devam ederken ayakta bulunmanız sağlıklı olduğunuz anlamına gelmeyebilir. Eğer yeterince sağlıklı iseniz kendinizi daha dinç ve enerjik hissedeceksiniz ve bu da motivasyonunuzun yüksek olması anlamına gelir. Sağlığımızı ve motivasyonumuzu yüksek tutmak için her gün yarım saat yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Hatta mümkünse düzenli spor yapın. Her gün en az 2-3 litre su için. En önemlisi de beslemenize dikkat edin. Yüksek ve sürekli bir motivasyon için sağlıklı bir vücuda ihtiyacınız olacaktır.

Büyük Düşünün
Büyük düşünürseniz küçük şeyler sizin için problem olmaktan çıkacaktır. Motivasyonu yüksek insanların ortak özelliklerinden birisi de büyük düşünmeleridir. Büyük işler başarmak için iyi bir motivasyona, iyi bir motivasyon için de büyük düşünmeye ihtiyacımız vardır. Bir insanın hayalleri Ay’a çıkmaktır Neil Amstrong gibi. Bir diğerinin en büyük hayali bir mobilet alabilmektir. Mobileti aldığında dünyanın en mutlu insanı olur. Bir gün mobileti çalınırsa hayatı kararır. Çünkü en büyük hayalleri çalınmıştır. Diğeri de galakside başka hangi gezegenlere gidebileceğini hayal eder. Yatları katları yıkılsa ne çıkar. Onun hayalleri büyüktür.

Asla Vazgeçmeyin!
Her yenilgi sıkıştırılmış bir yay gibi daha yükseğe fırlatmalıdır sizi. Her mağlubiyet yeni bir başlangıcın ilk adımıdır. Kaybedince depresyona girer insan ama depresyon bile bir uyarıcıdır çoğu zaman. “Kalk, kendine gel!” demektir. Her yenilgi bir tecrübedir aslında Her tecrübe de başarıya giden bir adım. Adımlarınız arttıkça hedefe daha da yaklaşıyorsunuz demektir.
Madem ki her başarının bir bedeli vardır, o halde yenilgiler de başarının bedeli ve yol haritasıdır. Hiçbir başarı bedava elde edilmemiştir.O halde başarıya giden yolda yüksek bir motivasyona sahip olmak istiyorsan her düştüğünde yeniden ayağa kalkıp öncekinden daha hızlı koşmalısın ve ne olursa olsun Asla Vazgeçmeyeceksin!

Olumlu Düşünün
Hiçbir yolun zahmetsiz olacağını zannetmeyin. Olayların daima pozitif yönlerini görmeye çalışın. Bunu anlayabilmek içinse şu ayeti hiç aklınızdan çıkarmayın: “Ola ki, sizin hayır bildiklerinizde şer, şer bildiklerinizde hayır vardır.” (Bakara 216)

Hayata Zaman Ayırın
İdeallerinizin peşinde koşarken ve iş yaşamının telaşı içinde boğulup kalmayın. Yerine göre dinlenin, gezin, sosyal yaşam içinde bulunun. En önemlisi ailenize zaman ayırın. Sevdiklerinizle vakit geçirin. Bu sizi ruhen dinlendirecek ve motivasyonunuzu yüksek tutacaktır.

Bütün bu maddeler uygulanabilir ve etkili eylemlerdir. Bunları azami derecede uygulamaya çalışın. Göreceksiniz ki mutluluğunuz da motivasyonunuz da hiç düşmeyecek.

Sağlıklı, başarılı, mutlu ve yüksek motivasyonlu günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder