30 Aralık 2011

Kitap Okuma Alışkanlığı Çocuklara Nasıl Kazandırılır?

Kitap okumanın alışkanlık halini alabilmesi için haz duyulan ve bu yüzden tekrarlanan bir eyleme dönüşmesi sağlanmalıdır. Öncelikle aileler masal okuyarak çocuklarını kitapla tanıştırmalı. Burada masal okuma ifadesini özellikle vurguluyorum. Masal anlatmak demiyorum. Masal okumak.Çünkü çocuk, dinlemekten zevk aldığı ve onu mutlu kılan masalların, iki kapak arasındaki onlarca sayfadan
olşan nesnenin yani  kitabın içinde olduğunu görecek dolayısıyla kitapları sevecektir.

Okumayı sevdirebilmek için doğru kitap seçimi de önemli.Kitap alırken çocuğu işin işine katmak, ondaki güven duygusunu geliştirecektir. Büyük kitapçılarda her yaş gurubuna ait bölümler mevcut. Okul öncesi dönem kitaplarının kapaklarında da kitabın hangi yaşa uygun oldğuu açıkça belirtilmektedir. Bu dönemde özellikle sağlam dikişli, büyük boy, bol resimli ve renkli kitaplar tercih edilmelidir. Çocuğun anlama anlatma yeteneğini geliştirebilecek nitelikte, güldürerek eğiten, konusunu günlük hayattan alan, merak duygusu uyanduran ve mesajı kolay anlaşılabilir kitaplar seçilmelidir. Kitap konuşma diliyle yazılmış olmalı ve büyükler onu okurken küçükler de resimleri rahatça görebilmelidir. Okumanın düzenli hale gelebilmesi içinse aile büyüklerinin günün belli saatlerini kitap okumaya ayırması yani küçüklere rol model olması şarttır. Nasıl ki; son zamanlarda çok yoğunum, üstelik ağırlık da var bu yüzden iki aydır yemek yemiyorum diye yemekle ilgili mazeret üretmiyorsak böyle ailelerde yetişen kimselerin de kitap okumayla ilgili bahanesi kalmayacaktır.

Küçüklere masal okunan, kitap seçimi çocuklarla birlikte yapılan ve her gün evdeki herkesin katıldığı düzenli okuma saatleir olan ailelerde kitap okumak zevkli bir alışkanlığa ve büyük bir ihtiyaca dönüşecektir.

İdris Eren (TÜZDER)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder