05 Ocak 2012

Kitap Okumanın Sınavlara Etkisi Nedir?

Türkiye'de yaşıyorsanız ve belli bir meslek, belli bir makam elde etmek istiyorsanız pek çok sınavda başarılı olmak zorundasınız. İlköğretim bitirme sınavları, lise sınavları, üniversiteye geçiş sınavları ve üniversiteyi bitirdikten sonra da yine devlet memurluğu sınavları veya ingilizce sınavlar, yüksek lisans, doktora sınavlarından başarıyla geçmek zorundasınız.

Malesef ki ailelerin ve hatta bazı eğitimcilerin yanlış bir düşüncesi var bu sınavlardaki başarıyla ilgili, o da şudur: sınavlarda başarılı olmak istiyorsanız bol bol test çözmek
zorundasınız, bol bol kendinizi buna hazırlamalısınız ve dersaneye gitmek zorundasınız gibi... Elbette bunların katkısı ve faydası vardır ancak en büyük katkıyı bol bol kitap okumak sağlayacaktır.

Türkiye'deki çocukların, araştırmalara göre, günde ortalama 3 saat televizyon izledikleri biliniyor. Buna göre 18 yaşına gelmiş bir evladımız 3 sene boyunca vaktini televizyon karşısında geçirmiş oluyor. Biz diyoruz ki televizyon izleyebilir ama televizyona ayırdığı vaktin çok küçük bir kısmını kitaba ayırarak pek çok başarı elde edebilir. Günde 3 saat değil, günde sadece yarım saatle ilkokul 1'e başlayan bir çocuk okuma yazmayı öğrendikten sonra kitaba vakit ayırmış olsa fakat bunu her gün yapmış olsa üniversite mezunu olduğu gün yani üniversiteyi bitirdiği gün 2000 civarında kitabı bitirmiş olur. Ki bu kadar kitabı okumuş uzman sayısı bile çok azdır.

Kitabı okuyan bireyde belli yetenekler, belli yetiler de gelişmiş olacaktır. Bi kere sınavlarda en önemli yetenek olan analiz, muhakeme, kavrama ve hızlı cevap verebilme gibi yetenekler bu sayede gelişmiş olacaktır. Öğrencimiz okuduğunu tek seferde anlayabilecektir. Sınavlarda büyük bir bölüm teşkil eden, büyük bir yer teşkil eden parahraf sorularını hızla ve kolayca çözebilecektir. Tek seferde okuduğunu anlayabilecek ve ifadede, yazılı metinde ne denmek istendiğini ve kendisinden ne istendiğini doğru şekilde, net bir şekilde cevap verebilecektir.

Eğer düzgün bir şekilde okul öncesi dönemde ve okul döneminde çocuklara bu yetenekler ve bu sevgiler kazandırılabilirse ve çocuk da bu doğrultuda hareket ederse aslında yükün büyük bir bölümünü sırtından atmış olacaktır. Bizim tavsiyemiz budur.

M.Hilmi Eren
Tüzder Yönetim Kurulu Başkanı

4 yorum:

  1. yıllarca yarış atı gibi koşturuldum, bu durumu protesto ediyor ve doğacak yavrumu bu iğrenç sistemden korumak istiyorum. varsın benim çocuğum çok başarılı olmasın ama mutlu huzurlu olsun...

    YanıtlaSil
  2. bahsettiğiniz düzendeki eksik ve hatalar nedir sizce?

    YanıtlaSil
  3. okuyanların okumayanlara göre kendilerine daha çok güvendiğini düşünüyorum. kendine güvenen insan daha cesaretli olur. okuyan insanın cesareti türkiye'de heyula gibi karşımıza çıkan sınavlarla baş etmek için gerekli. okumanın sınav kaygısını lehimize çevirmemize yardım ettiğini de ekleyebilirim.

    yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. okuyan insan, dediğiniz gibi daha özgüven sahibi oluyor.

    YanıtlaSil