09 Şubat 2012

Kitap 235’inci ihtiyaç

Demokrat Eğitimciler Sendikası’nın (DES) ‘Okuma Alışkanlığı’ raporu, Türkiye’nin kitap ve okuma kültüründe sınıfta kaldığını gözler önüne serdi.Rapora göre, Türkiye’de kitap, genel ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235’inci sırada yer alıyor. Türkiye’de okunan kitaplar genellikle ‘siyaset, aşk, cinsellik’ konularını işliyor.

10 yılda 1 kitap Türk halkı, kitap okumaya yılda yalnızca 6 saat ayırıyor. Türkiye, kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda. Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, Amerika’da yüzde 12’si, İngiltere ve Fransa’da yüzde 21’i düzenli kitap okurken, Türkiye’de yalnızca 1000’de 1 kişi kitap okuyor. Bir Japon yılda ortalama 25, bir İsviçreli yılda ortalama 10, bir Fransız yılda ortalama 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor. DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, raporun detaylarına ilişkin şu bilgileri verdi:

İran’dan geriyiz “2007 yılı rakamlarına göre, Türkiye’deki kütüphanelerde 13 milyon kitap olmasına karşılık, Bulgaristan’da 46 milyon, Rusya’da 739 milyon, Almanya’daki kütüphanelerde 104 milyon kitap mevcut. Türkiye’de kütüphanelere kayıtlı üye sayısı 493 bin 500 iken, İran’da 7 milyon, Fransa’da 16 milyon, İngiltere’de 35 milyon kütüphane üyesi bulunuyor.

95 kişiye bir kahvehane Almanya’da 7 bin 500 kişiye 1 kütüphane düşerken Türkiye’de 68 bin 500 kişiye 1 halk kütüphanesi düşmektedir. Öte yandan Türkiye’de 95 kişiye bir kahvehane düşüyor. Almanya’da halk kütüphanelerinde çalışan kütüphaneci sayısı 8 bin 337, Fransa’da 7 bin 88, İngiltere’de 6 bin 978, İspanya’da 3 bin 794, Türkiye’de sadece 333 kişidir.”

Yıldız köpek emekli oluyor

ARTİST filmindeki performansıyla dikkatleri üzerine çeken köpek Uggie’nin film kariyeri erken sona erdi. Jack Russell cinsi köpek yakalandığı gizemli bir hastalıktan dolayı bu ayki Oscar törenlerinden sonra emekli olacak. Eğitmeni Omar Von Muller, Uggie’nin bir titreme sendromuna yakalandığını fakat nedeninin bulunamadığını söyledi. Yapılan testlerden sonra hastalığın nörolojik olduğu ve Uggie’nin acı çekmediği belirlendi. Emekli olacak köpeğin hayatının takip edilebileceği bir Twitter sayfası da bulunuyor. DIŞ HABERLER

DSK’yı Depardieu oynayacak

ALTIN Küre Ödüllü Fransız aktör Gerard Depardieu’nün, geçen sene New York’ta kaldığı otelde kat görevlisine cinsel tacizde bulunduğu iddiası üzerine Uluslararası Para Fonu Başkanlığı’ndan istifa etmek durumunda kalan, ancak daha sonra aklanan Dominique Strauss-Kahn’ı (DSK olarak tanınıyor) canlandıracağı kesinleşti.

ABD’li yönetmen Abel Ferrara, Fransız Le Monde gazetesine verdiği röportajda, filmin konusunun seks skandalı olduğunu, çekimlerin New York, Paris ve Washington’da yapılacağını söyledi. Haziran ayında çekimleri başlayacak filmde IMF başkanının eşi Anne Sinclair’i Fransız aktris Isabelle Adjani oynayacak.
DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kaynak: Hürriyet

1 yorum: