20 Nisan 2012

Çok okuyanlar, alzheimer riskini azaltıyor

Çok okuyan kişilerde, erken bunama ya da unutkanlık hastalığı olarak bilinen alzheimere yakalanma riskinin daha düşük olduğu bildirildi. İnsan hafızasının okumayla sürekli güncellendiğini belirten uzmanlar, sınavlarda başarılı olmanın, unutkanlık hastalığına yakalanmamanın ve çabuk kavramanın yolunun kitap okumaktan geçtiğini söyledi.Türkiye'de okuma oranını arttırmak amacıyla yola çıkan Sivas Eğitimciler Derneği, ilkokul öğrencileri arasında okumu yarışması düzenledi. Yarışma kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı onaylı eserleri okuyan öğrenciler sınava tabi tutulacak ve dereceye girenlere çeşitli ödüller verilecek.

Dernek, yarışmanın duyurusunu yapmak için kitap yazarlarına 'Niçin okumalı?' sorusunu yöneltti. Kamera karşısına geçen araştırmacı yazarlar okumanın, bireyin kendisini geliştirmesi, hayatta doğru kararlar vermesi ve kavrama kabiliyetinin gelişmesinde çok önemli rol üstlendiğini dile getirdi. Bugüne kadar çok sayıda kitap kaleme alan yazar Mahir Pekşen, Yüce Allah'ın ilk emrinin 'oku' olduğunu belirterek, Peygamberimiz (s.a.v.)'in de 'Okumak kadın erkek her Müslüman için farzdır' buyurduğunu aktardı. Kitap okumanın sadece öğrencilerle sınırlı olmaması gerektiğini vurgulayan Pekşen, okumanın unutkanlık hastalığı olan Alzheimer'ı önlediğini söyledi. "Okumak tüm insanlar için aklın ilacıdır" diyen Pekşen, "Çağımızda oldukça sık rastlanan ve erken bunama olarak da bilinen Alzheimer hastalığının önleyici tedbirlerinden birisi okumaktır. Unutmayalım ki hiçbir gemi bizi kitaplar kadar uzak ülkelere götüremez. Yine unutmayalım ki hiçbir eğlence kitap okumak kadar ucuz, hiçbir zevk okumak kadar kalıcı değildir." diye konuştu.

Kitap okumanın insanların birbirini daha iyi anlamasını da sağladığını vurgulayan Pekşen, "Ülkemize bir bakın, bugünlerde birbirimizi anlamaya o kadar çok ihtiyacımız var ki..." şeklinde konuştu. Üniversite sınavına hazırlanan gençlere de seslenen Pekşen, sınavlarda başarılı olmak için kitap okumak gerektiğini kaydetti. Pekşen, "Çünkü okuduğunuz soruyu kavrayamazsanız problemin çözümünde rakamlar size küser. Cevabınız hep yanlış olur" dedi.

ANNE OKURSA ÇOCUK DA OKUYOR

Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmanın aileden başladığını vurgulayan başka bir kitap yazarı Araştırmacı Yazar Fatma Pekşen de, topluma okuma bilincinin verilmesinde en büyük etkenin anneler olduğunu kaydetti. "Okuyan anne, okuyan çocuk demektir" diyen Pekşen, "Okuyan çocuk okuyan toplum, okuyan toplum anlayan bireyler demektir. Unutulmamalı ki kitapsız büyüyen çocuk susuz ağaca benzer. Okumak bir bakıma oturduğun yerden dünyayı gezmektir." dedi.

Dil ve Edebiyat Derneği Sivas Şube Başkanı Bilal Tırnakçı da, kitapların insanların en iyi dostları olduğunu söyleyerek kitaplarla dostluğun ölünceye kadar sürdürülmesi gerektiğini belirtti. Tırnakçı, "Okumadan düşünmek insanı köreltir, düşünmeden okumak ise yanıltır. Dolayısıyla düşünce dünyamızı şekillendirecek kitaplarla ölünceye kadar dost olmalıyız." dedi.

Kaynak: Zaman

3 yorum: