29 Nisan 2012

Okuma rekortmeni Malatya'nın

Malatya'nın kültür-sanat alanındaki faaliyetleri sürüyor. Guinness Dünya Kitap Okuma Rekoru kıran Malatya, ilk kez düzenlediği kitap fuarında rekor katılımla kapılarını açıyor.

Bölgesinde önemli bir kültür, finans ve ticaret merkezi olan Malatya, özellikle kültür-sanat alanındaki faaliyetlerini her gün biraz daha artırıyor.

Bu faaliyetlerden Türkiye çapında ses getiren Malatya Okuyor Kampanyası, 2009-2010 eğitim öğretim yılında 79.956 öğrencinin katılımı başlatılmış; ilk yılında toplam 584.352 kitap ve 20.615.400 sayfa okunmuştu.

2010-2011 eğitim öğretim yılında ise kampanya tüm il geneline yayılmış ve sekiz ayda 145.940 öğrenci tarafından 2.039.331 kitap ve 202.057.873 sayfa okunmuştu. Ayrıca 2011 yılında, 24.822 kitapseverin katılımıyla ülkemize Guinness Dünya Kitap Okuma Rekoru kazandırılmıştı. 2011-2012 eğitim öğretim yılında ise halen sürdürülmekte olan kampanyada 3.000.000 kitap okunması hedefleniyor.

Malatya Okuyor Kampanyası’nda ulaştığı başarıyı taçlandırmak ve halkın okumaya olan iştiyakını arttırmak isyeyen Malatya, bölgesinde ilk ulusal kitap fuarına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da bizzat katılacağı fuar, 1 Mayıs 2012 günü saat: 10.00'da kapılarını tüm bölge halkına açacak. Doğu Anadolu'da bir ilk olma özelliği taşıyan fuar, yazar, şair ve araştırmacıları kitapseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Malatya Valiliği ve Malatya Belediyesi işbirliği ile düzenlenen fuar 6 gün sürecek. Doğunun batısı, batının doğusu olarak bilinen kayısı başkenti, 250 yayınevi ile 100'ün üzerinde ünlü yazar ve şaire ev sahipliği yapacak.

Kitap alışverişi kültürünün oluşturulmasının amaçlandığı organizasyonda yayınevleri ürettikleri kitapları doğrudan doğruya okura sunma fırsatı bulacak. Şehir merkezinde yeni belediye binası yanında 5 bin metrekarelik kapalı alanda düzenlenecek kitap fuarı, tüm bölgeye hitap edecek şekilde organize edilerek Elazığ, Adıyaman, Erzincan, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Sivas illerinin fuara katılımları için reklam çalışmaları ve üst düzey yöneticileri ile işbirliği yürütülüyor.

Kitap fuarıyla kentin kültür odağı olacağını söyleyen Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran, 300 binin üzerinde katılımcının gelmesini beklediklerini; okuma kültürü gibi kitap alışverişi kültürünün de Malatyalıların gündelik hayatının bir parçası haline getirmek istediklerini belirtti.

Türkiye ölçeğinde yayımlanan kitapların tamamını kısa süre içerisinde Malatya'daki kitapçılarda görme şansının bulunmadığını kaydeden Vali Saran, kitap fuarı ile bu imkânı Malatyalılara sunacaklarını dile getirdi.

Fuara 100'ün üzerinde yazar ve şairin de katılacağını ifade eden Saran şunları söyledi: "Büyük şehirlerde belirli sayılarda kitap fuarları düzenleniyor. Bu fuarlarda birçok yayınevi bir araya geliyor. Bu fuarlarda insanlar, yeni çıkan kitapları görüyorlar. Bunun yanında yazarları da tanıma imkanı elde ediyorlar; fakat Malatya gibi bir şehirde böyle bir fuarın yapılması başlangıçta düşünülemiyordu. Biz bazı teşvikler sağlayarak, Allah'ın izniyle bunu başarıyoruz."

Herkesi kitap fuarına davet eden Saran, "Biz konfeksiyoncuları, şarküterileri, alışveriş merkezlerini dolaşıyoruz; ama kitapevlerini dolaşmak, yayın-satış birimlerini dolaşmak gibi bir alışkanlığı da edinmeliyiz. Malatya Kitap Fuarı bunu sağlayacak. Bu fuar kapsamında yine 100'den fazla yazarın, şairin, yayıncının ve 50 üst düzey yetkilinin Malatya'ya gelmesini bekliyoruz. İmza günleri, söyleşiler, şiir geceleri düzenlenecek. İnsanlar yazılarını gazete köşelerinden takip ettiği, kitaplarını farklı yerlerde gördüğü insanlarla bir araya gelme, onlarla sohbet etme ve kitaplarını imzalatma şansına kavuşacaklar."

Öte yandan, Malatya Kitap Fuarı'na Haber 7'de basın desteği vererek katkısını sunmaktadır.

Kaynak: Haber7

2 yorum:

  1. bir adıyamanlı olarak gurur duydum :)

    YanıtlaSil
  2. adıyamanın da okuma oranı olarak oldukça iyi olduğunu duyuyoruz.

    YanıtlaSil