07 Ağustos 2012

E-kitabı 4'e katladık!

E-kitap okumaya olanak sağlayan “Kitaplık” uygulamasını kullananların sayısı, geçen yıla göre 4 kat artarak 150.000 kişiye ulaştı. Ayrıca e-ink ekran teknolojisine sahip e-kitap cihazlarının sayısı da 40.000’e ulaştı.

Online kitapçı Idefix’in Nisan 2010’da hizmete açtığı ve tabletlerde e-kitap okumaya olanak sağlayan “Kitaplık” uygulamasını kullananların sayısı, geçen yıla göre 4 kat artarak 150.000 kişiye ulaştı. Ayrıca e-ink ekran teknolojisine sahip e-kitap cihazlarının sayısı da 40.000’e ulaştı.

Ancak yayıncılık pazarının içerisinde hala çok düşük seviyelerde olan e-kitap satışlarının tüm sektöre oranı ABD’de yüzde 13, İngiltere’de yüzde 6 olmasına rağmen Türkiye’de ise sadece binde 4.

Gelişen teknolojinin getirdiği yeniliklerden biri de; e-kitap. Tabletler, bilgisayarlar ve okuyucular aracılığıyla her yerde kitap okuma imkanı sağlayan bu yenilik, her geçen gün daha da yükselen bir akım haline geliyor. Türkiye’nin en büyük online kitapçısı idefix ise, okuma tutkunlarını 2010 yılında e-kitap platformuyla buluşturdu. Kısa sürede büyük bir ilgiyle karşılaşan e-kitap uygulaması sayesinde, teknoloji üzerinden yepyeni bir okur profilinin oluştuğu görülüyor. İdefix’te de geçtiğimiz 2 yıl içerisinde, Kitaplık uygulaması vasıtası ile e-kitap okuyan kişilerin yüzde 84’ünün idefix’e yeni üye olduğunu açıkladı. Bu oran da bize gösteriyor ki, karşımızda e-kitap okumayı tercih eden yepyeni bir okur kitlesi var.

E-KİTABIN PAZAR PAYI TÜRKİYE'DE BİNDE 4
Idefix’in verilerine göre dünyaya bakıldığında ise ABD’de kitapların, kopyaları ile birlikte 1 milyondan fazla satıldığı görülüyor.Avrupa ülkeleri ve Brezilya dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkeler, Çin ve Rusya gibi ülkelerde sektör, dinamik bir büyüme sağlıyor. E-kitabın pazar payının ABD’de yüzde 13 olduğu görülürken; bu oranın İngiltere’de yüzde 6, Fransa’da yüzde 1,8, Almanya’da ise yüzde 1 olması dikkat çeken detaylar olarak göze çarpıyor. Türkiye’de ise bu oran binde 4.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Idefix Direktörü Bora Ekmekçi, okurlar açısından e-kitabın en önemli özelliğini internetin olduğu her yerden erişilebilirlik olarak gösterdi ve şunları ekledi: “Sadece Türkiye’nin her köşesi değil, dünyanın dört bir yanından Türkçe kitaplara ulaşabiliyorsunuz. Üstelik binlerce e-kitaptan oluşan kişisel kütüphanenizi küçük bir cihaz üzerinde yanınızda taşıyorsunuz. Müşterilerimizin Idefix’teki sanal kütüphaneleri kalıcı. Bir başka deyişle, satın aldıkları e-kitaplar sürekli o kütüphanede duruyor ve saklanıyor. Diledikleri zaman da cihazlarına indirip okuyabiliyorlar. E-kitaplar kişi ve cihaz bazında şifrelenmiş olarak iletiliyor. Dolayısıyla kopyalanamıyorlar. Okur açısından bir diğer önemli avantaj ise e-kitapların yüzde 30-40 oranında daha ucuz olması.”

Yeni nesil e-kitap okuyucu ve tablet cihazların penetrasyonunun arttıkça, yayıncılık sektörünün e-kitap talebinin de aynı hızla yükseleceğini söyleyen Ekmekçi, “Elektronik ticaret gün geçtikçe daha da benimsenen bir satış kanalı olmakla birlikte, Türkiye'de online kitap satışları henüz yayıncılık pazarı içerisinde yüzde 3 gibi küçük bir paya sahip. ABD'de bu oran yüzde 20'ler seviyesinde gerçekleşiyor. Türkiye'de e-ticaret'in toplam perakende ticaret içindeki payı ise yüzde 6 seviyesinde. Bu rakamlar, online kitap satışlarının ciddi büyüme potansiyeli taşıdığını gösteriyor. Nitekim idefix yıllık yüzde 35 oranında büyüyor. Ayrıca e-kitap sektörünün gelişimi kuşkusuz e-ticaret sektörünün büyümesiyle de destekleniyor ve desteklenecektir. Ülkemizde her yıl iki katı kadar artan e-ticaret sektörünün sayesinde e-kitap satışlarının da yükseleceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: Habertürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder