23 Ekim 2012

Şehzade Mehmet"ten Tüm Öğrencilerine 'Hızlı Okuma Eğitimi'


Manisa Özel Şehzade Mehmet Liseleri, “Okuyan Okullar” projesi kapsamında tüm öğrencilerine hızlı okuma eğitimi aldırıyor.

Özel Şehzade Mehmet Liseleri Edebiyat Zümresi, öğrencilerin anlayarak daha hızlı okumalarını sağlayacak bir etkinliğe imza attı. 3 hafta süren hızlı okuma eğitimlerine ilk etapta okula yeni başlayan 9. sınıf öğrencilerinin tamamı katıldı. Eğitim sonunda öğrencilere sertifikaları Şehzade Mehmet Koleji Müdürü Giray Kara tarafından verildi. Eğitime katılanların dakikada ortalama 150-200 kelime olan eğitim öncesi okuma hızlarının, eğitim sonunda yüzde 100’e varan oranlarda arttığı gözlendi. Eğitim Uzmanı Yunus Uygun, “Anlayarak hızlı okuma eğitimine başlarken ve bitişte yaptığımız ölçümlerde öğrencilerimizin okuma hızında ciddi mesafeler aldığını gözlemledik. Birkaç örnek verecek olursak, Özkan Özkan 140 kelimeden 261 kelimeye, Yasin Dağ 145 kelimeden 237 kelimeye, Afra Güler 198 kelimeden 374 kelimeye yükseldiler. Artık daha hızlı okuyorlar ve anlıyorlar. Tabii bu süreç devam ediyor. Öğrencilerimizin verilen bilgilerden yola çıkarak daha hızlı okuyabileceklerine inanıyorum” dedi.

"ÖĞRENCİLERİMİZE OKUMAYI VE ANLAYARAK HIZLI OKUMAYI AŞILAMAK ZORUNDAYIZ"

Şehzade Mehmet Koleji Müdürü Giray Kara, “Son yıllarda YGS ve LYS sınavlarında çok daha uzun paragraf soruları soruluyor ve öğrenciler hızlı okuyamadıklarından, sınavı süresinde yetiştiremiyorlar. Ne yazık ki okumayı seven bir millet değiliz. Günlük olarak televizyona ayırdığımız, internete ayırdığımız sürenin çok altında bir süreyi kitap veya gazete okumaya ayırıyoruz. Japonya veya Amerika’da basılan bir gazetenin tirajı ülkemizdeki tüm gazete tirajından çok daha yüksek. Öğrencilerimize okumayı ve anlayarak hızlı okumayı aşılamak zorundayız. 'Anlayarak Hızlı Okuma' kursunu da bu yüzden düşündük, sonuçlarının da oldukça verimli olduğunu görüyoruz. Bundan sonra 1. sınıfa gelen tüm öğrencilerimize bu eğitimleri verdirmeyi planlıyoruz. Emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum” dedi.

Öğrencilere verilen eğitim ile ilgili konuşan Edebiyat Zümre Başkanı Soner Sadıkoğlu, “Öğrencilerimize verilen eğitimlerin içeriğinde ‘okuma frenlerini kaldırma, hızlı okuyunca anlayamam önyargısından vazgeçirme, kelimeleri tek tek değil topluca okuma, geriye dönüşleri engelleme, göz idmansızlığını giderme, iç sesin yok edilmesi, dudak kıpırdaması ve dilin oynamasını engelleme’ gibi konular yer aldı. Eğitimler sırasında yapılan çalışmalarla gözün aktif görme alanının genişletilmesi sağlandı; aktif okuma yöntemleri gösterildi, okurken dikkatin yoğunlaştırılması üzerinde duruldu; beyni hızlı algılamaya alıştırma egzersizleri yapıldı. Sonuçtan memnunuz. Okulumuz okuma faaliyetlerine çok yönlü olarak devam ediyor aslında. Okul olarak her gün ders öncesi 20 dakika kitap okuma faaliyetimiz oluyor. Bu sürede tüm öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz kitap okuyor. Yine ‘Edebiyatın Kalbine 100 Adım’ projesi çerçevesinde öğrencilerimize yılda 25 adet kitap okutmaya çalışıyoruz. Böylece mezun olan bir öğrencimiz en az 100 kitap okuyarak okulumuzdan ayrılmış oluyor. Kitap temininde ‘Okur Kulübü’müz öğrencilerimize yardımcı oluyor. Oluşturulan kitaplıktan öğrencilerin kitaplara erişimini kolaylaştırıyor. Şiir ezberletme, edebiyat-kültür yarışmaları, münazaralar, hitabet yarışması, kısa film yarışması gibi etkinliklerle de öğrencilerimizin sosyalleşmesi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” dedi.

Kaynak: Haber Yurdum

1 yorum:

  1. Sonra ne oluyor biliyomusunuz Dil tembelleşiyor Ve sesli okumayı beceremiyorlar

    YanıtlaSil