02 Kasım 2012

Meslek Gruplarına Göre Kitap Okuma Alışkanlıkları

En çok öğrenciler ve mühendisler kitap satın alıyor.

Türkiye'nin en büyük online kitapçısı İdefix, 2012'nin ilk 9 ayına ilişkin yayınladığı verilerle bu defa meslek gruplarına göre kitap okuma alışkanlıklarını sıraladı. Listede ilk üçü sırasıyla öğrenciler mühendisler ve akademisyenler oluşturdu.

İskender Pala'nın kaleme aldığı "Şah ve Sultan", hem öğrencilerin hem de mühendislerin en çok okuduğu kitap olarak ilk sırada yer alırken; akademisyenlerin birincisi ise Daniel Klein ve Thomas Cathert'in birlikte kaleme aldığı "Platon Bir Gün Bir Ornitorenkle Bara Girer (Felsefeyi Mizah Yoluyla Anlamak)" adlı kitap oldu.

Türkiye'nin en büyük online kitapçısı idefix.com, 2012'nin ilk 9 ayının verilerine göre en çok kitap okuyan meslekleri sıraladı. Idefix'in yaptığı araştırma, meslek gruplarındakilerin en çok hangi kitaba ilgi gösterdiğini de kapsadı. Elde edilen verilere göre; en çok kitap okuyan ilk 5 meslek grubu öğrenciler, mühendisler akademisyenler, öğretmenler ve bankacılık-finans sektöründe çalışanlar olarak sıralandı. Kitap satışlarına bakıldığında ise öğrencilerin 214 bin 583, mühendislerin ise 141 bin 009 adet sipariş verdiği görüldü. Akademisyenlerin 123 bin 586, öğretmenlerin 116.200, bankacılık- finans sektöründekilerin de 85.272 adet kitap siparişi verdiği de idefix'in verileri sonucu ortaya çıktı.
Meslek gruplarında ilk beşi sırasıyla doktorlar, bilişim sektöründekiler, diğer meslekler, yöneticiler, muhasebeciler ve hukukçular izledi.

MESLEK GRUPLARININ EN POPÜLER KITABI: ŞAH VE SULTAN

Iskender Pala'nın kaleme aldığı "Şah ve Sultan", ilk beşte yer alan tüm meslek gruplarında en çok tercih edilen kitaplar arasında yer aldı. Öğrenciler, mühendisler ve öğretmenlerin en çok siparişini verdiği kitaplar arasında ilk sırada yer alan Şah ve Sultan; akademisyenlerin ikinci, bankacılık-finans sektöründe çalışanların ise üçüncü en çok okuduğu eser oldu. Öğrencilerin tercih ettiği diğer kitaplar; Albert Camus'nün "Yabancı"sı ve Stefan Zweig'in "Satranç"ı oldu. Mühendislerin diğer tercihleri, Hanefi Avcı'nın yazdığı "Haliç'te Yaşayan Simonlar" ve Elif Şafak'ın kaleme aldığı "Firarperest" olarak şekillenirken; akademisyenler ise felsefi bir seçimde bulunarak "Platon Bir Gün Bir Ornitorenkle Bara Girer (Felsefeyi Mizah Yoluyla Anlamak)" ve Ahmet Ümit'in "İstanbul Hatırası"nı okudular.

Kaynak: Haberler

3 yorum:

  1. bu yazı beni doğruluyor. mühendis olduktan sonra da çok kitap okuyorum olmadan önce öğrenci iken de çok kitap okurdum. Kitapçım beni görünce yüzünde gülücükler açar. Çünkü her gittiğimde kesin bir kitap alıyorum. :)

    YanıtlaSil
  2. tam zamanlı annelerin veya mecburi geçici ev kadınlarının meslek sahibi sayılmamması sebebiyle ne kadar çok kitap okuduğumu ve çocuklarımı da buna alıştırmak için ne kadar uğraştığımı bilen yok tabi :))

    YanıtlaSil