08 Kasım 2012

Otobüste toplu kitap okuma eylemi

Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün başlattığı kitap okuma projesi çerçevesinde ortaokul öğrencileri, otobüste ve şehir meydanında hep beraber kitap okudu.

Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından eğitimin niteliğini artırmak ve çocukların gelişimine katkı sağlamak amacıyla ''Kastamonu'yla Okumak'' projesi uygulamaya konuldu.

Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinliğe İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, Orhan Şaik Gökyay Ortaokulu öğretmenleri ve öğrencileri katıldı.

Öğrenciler meydanda bulunan amfi tiyatroda ve toplu taşım araçlarında hep beraber kitap okuyarak, ellerindeki dövizlerle yolcuların ve yolda yürüyenlerin dikkatini çektiler.

Yılmaz, projenin çocuklara kitap okuma alışkanlığını kazandırmayı ve pekiştirmeyi amaçladığını belirterek, öğrencileri kitap okumaya yönlendirmenin önemini vurguladı.

Amaç, kitap okuma alışkanlığı kazandırmak

Çocukların vaktini daha iyi değerlendirmeleri için kitap okumaya yönlendirmek gerektiğinin altını çizen Yılmaz, ''Bir öğrenci, vatandaş kitap okuduğu zaman kendine bilgi bağlamında ekstradan bir şeyler katıyor. Değerler, yaşam kalitesi ve eğitim konusunda çok şeyler katacağı kesin'' diye konuştu.

Yılmaz, ''Kastamonu'yla Okumak'' projesinin yıl boyunca devam edeceğini ifade ederek, şunları ekledi:

''En temel çıkış noktamız, öğrenci sıralarında oturan bu çocuklarımıza daha okul sıralarındayken bu alışkanlığı vazgeçilmez bir hale getirmek. Bunu sağlamaya çalışıyoruz. Ders saatinin haricinde bizim bütün okullarımızda 20 dakika kitap okuma saatimiz var. Burada çocuklarımız şunun farkına varıyorlar. Gün içerisinde 20 dakika belki yeterli bir zaman dilimi değil ama en azından bu farkındalığı oluşturmak adına güzel bir proje.''

Avrupa ülkelerinde vatandaşların hepsinin kitap okuduğuna değinen Yılmaz, ''Parkta, otobüste anlayacağınız her yerde kitap okuyorlar. Buna dikkat çekmek adına çocuklarımız böyle bir şey planlamışlar. Çok da güzel planlamışlar. Bunu güzelce uyguluyorlar'' ifadesini kullandı.

''6 yılda bir kitap okuyoruz''

Orhan Şaik Gökyay Ortaokulu 7'nci sınıf öğrencisi Kardelen Kayıkçı da Türkiye'de insanların kitap okuma alışkanlığını elde etmesinin önemine değinerek şunları kaydetti:

''Türkiye'de bir insanın 6 yılda bir kitap okuması çok kötü bir şey. Japonya'ya baktığımız zaman yılda ortalama 25-26 kitap okuyorlar. Bu bizim için çok acı bir durum. Ben bunun düzeltilmesi için yaptığımızın projenin çok güzel bir mesaj olduğunu düşünüyorum.''

Günde 2 saat kitap okuma sayesinde çok daha rahat bir yaşam sürdüğünü aktaran Kayıkçı, toplumda konuşurken daha rahat konuşabildiğini, kelime dağarcının geliştiğini ve kolayca insanlarla iletişim kurduğunu söyledi.

7'nci sınıf öğrencisi Seçil Özen ise kitap okuma alışkanlığına başlandığında bırakılmayacağı belirterek, ''Okulda 20 dakikalık kitap okuma süremiz vardı. Değişiklik yapmak için onu buraya getirdik. Farkındalık yaratarak milletimize, vatandaşlarımıza bunu göstermeye çalışıyoruz. Kitap okuma alışkanlığı başladığında bir daha bırakılmayacak bir alışkanlıktır'' diye kaydetti.

Kaynak: Haber7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder