17 Şubat 2013

Kitap okumak can sıkıntısını alır mı?

Kitap okumanın faydaları muhakkak tartışılmaz bir gerçektir. Ama "kitap okumak can sıkıntısını alır mı" sorusuna daha objektif bir yaklaşım getirmek istiyorum. Varsayalım ki basit bir can sıkıntısından ziyade ciddi bir sorun sonucunda bir depresyonla karşı karşıyasınız. Can sıkıntısının nedenleri ve can sıkıntısından kurtulmanın yollarını daha önce bu konuda yazdığımız yazılardan okuyabilirsiniz. (TIKLA) Yazıda da bahsettiğimiz gibi bunun birçok yolu var ama burda üzerinde durmaya çalıştığımız kitap okumak can sıkıntısını giderir mi? Dediğim gibi bu konuya daha objektif bir yaklaşım getirmek istiyorum.

Can sıkıntısı ya da kısmi depresyon geçirdiğiniz dönemlerde bunu tetikleyen bazı unsurlar olabilir. Örneğin bir aşk acısı ya da ayrılık yaşıyorsanız, hüzünlü bir şarkı dinlediğinizde bu sizi daha da kötü etkileyebilir. Bence burada da böyle bir etki söz konusudur. Böyle durumlarda aşk romanları ve benzeri sizi daha da duygusallığa itecek kitaplardan uzak durun.

Kitap okumak beynin her iki lobunu birden çalıştırdığı için görsel hafızanız, hayal gücünüz devreye girecek ve sizi üzen ruh hali içine sürüklemesi muhtemeldir.

Bu durumlarda daha eğlenceli ya da size yeni şeyler öğretecek fikir ya da kişisel gelişim kitaplarını tercih edebilirsiniz. Bu tür kitaplar sayesinde beyninize giren her yeni bilgi sizi düşünce olarak farklı konulara yöneltecek ve bunun yanı sıra ufkunuzu açacaktır.

Kesinlikle şunun altını çizerek söylüyorum ki, psikolojik olarak iyi hissetmediğiniz, çaresiz kaldığınız her an tutunabileceğiniz en iyi dosttur kitaplar. Onlara sıkı sarılın. Sizi kuyudan yukarıya çıkaracaktır. Ama bu noktada unutmamanız gereken en önemli şey kitabı iyi seçmektir.

İyi okumalar dilerim.

Bilge Adam

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder