07 Şubat 2013

Sevgililer Günü (Sevgililer Günü Neden Kutlanır?)

Sevgililer günü neden kutlanır hiç merak ettimiz mi? Evet ben ettim :) Bu yüzden de biraz araştırayım şu konuyu dedim. Çıkan sonuca açıkçası pek de şaşırmadım. Hepimizin bilgiği gibi sevgililer günü 14 şubat olarak kutlanıyor. Bunun kökeni Roma Katolik Kilisesi'nin inanışına dayanıyor. 14 şunat Sevgililer günü Valentin adındaki bir din adamının adına ilan edilmiş bir bayram günü olarak ortaya çıkmış. Hatta bazı toplumlarda Aziz Valentin Günü olarak da biliniyor. Bu kelime yani Valentin, Bazı batı medeniyetlerinde, hoşlanılan kişi yada sevgili anlamı da taşıyor. Yanı kısacası bu da birçok şey gibi bize ve tüm dünyaya Hırıstiyan kültüründen geçmiştir.

14 Şubat Sevgililer Gününde tüm dünyada milyarlarca kart ve mesaj gönderilmektedir. Özellikle internetin ve cep telefonunun olmadığı dönemlerde kartpostal yaygın olarak kullanılmaktaydı. Tabi şimdi gönderilen mail, özellikle de cep mesajlarının sayısını milyarlarla ifade edebiliriz.

Peki neden Sevgililier Günü 14 Şubatta kutlanır?
Hemen söyleyeyim tahmin ettiğiniz üzere bu da farklı bir inanıştan gelmektedir. Şubat ayı ortasının aşk ile ilişkisi antik çağlara dayanır. Antik Yunan takvimine göre Ocak ayı ve Şubat ayı ortalarında kalan zaman Gamelyon ayı denir ve Yunan Tanrılarından olan Zeus ve Hera'nın kutsal evliliği bu aydadır. Sevgililer günün 14 şubata denk gelmesi yine Yunan Mitolojisiyle ilişkili ama bu konulara girip fazla kafa karıştırmanın da anlamı yok :)

14 Şubat Sevgililier günü hiç şüphesiz ekonomiye can vermekte ve bu da ticaret erbabının işine yaramaktadır. Malum sevgililier gününde rutin işlemlerin başında gelen şey, sevgiliye hediye almaktır. Ekonomist araştırmalara göre halkın yüzde 43'ü 14 şubat sevgililer gününde hediye almayı planlıyor ve ortalama olarak buna 100 TL bütçe ayırıyormuş. Bunun yanı sıra her 4 hediyeden biri kredi kartıyla alınıyor. Dolayısıyla vergiden dolayı devlete katkıları da gözardı edilemez.

Sevgililer günü bir hıristiyan kültürü olduğu için müslüman ülkelerde pek hoş karşılanmamakla beraber Suudi Arabistanda Sevgililer gününün kutlanması ve bunun için hediyelik eşya satışının yapılması yasaklanmıştır. Fakat 14 şubat sevgililer günü Özelilkle Amerika ve Avrupa ülkelerinde çok yaygın bir hale gelmiştir. Sadece hediye almanın yanısıra bütçeye göre süpriz organizasyonlar, geziler, yemeeğe çıkmalar vs yi de hesaba katarsak bir gün içerisinde ekonomide büyük bir hareketlenme olmaktadır.

Benim en çok dikkatimi çeken trajikomik şeylerden biri de sırf sevgililer gününü yalnız geçirmemek için bir sevgili edinen gençlerimizdir :) Ödünç alınan eşya yada kiralık bir şey gibi... Sevgililer gününde sevgili olalım, hediyemizi de alırız sonra baktın olmadı, sen yoluna ben yoluma. :)

Netice itibari ile daha önce de belirttiğim gibi bu işin kaymağını yiyen yine üreticiler ve ticaret erbabıdır. Ne diyelim şimdiden sevgililer gününüz kutlu olsun. Sevgiyle kalın...

3 yorum:

  1. :)) ergen psikolojisinin genel bir hal aldığını da görmek ilginç

    YanıtlaSil
  2. Sanirim daha oncede duymustum ama tesekkurler bu bilgi icin..zaten cokta onem vermem sevgililer gunune.bende hep tuketim cilginligi olarak gormusumdur..sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Güzel bilgiler bana hergün sevgililer günü valla :)

    YanıtlaSil