29 Haziran 2013

Eve kitap servisine engeliler ilgi göstermedi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın engellilere yönelik evlere ücretsiz kitap götürme kampanyası ilgi görmedi. 7 yılda sadece 100 engeli evine kitap istedi. Sakarya’da bu yıl sadece bir engelli kitap talep etti. Sakarya İl Halk Kütüphanesi Müdürü Reşat Özçayır, projenin devam ettiğini belirterek, engellilerin taleplerini beklediklerini söyledi.

Bakanlık özürlü, yaşlı ve diğer sebeplerle eve bağımlı yaşayan engellilere yönelik il halk kütüphaneleri aracılığıyla başlattığı ‘Evlere Kitap Kampanyası’ ilgi görmedi. Edinilen bilgiye göre 7 yıl önce başlatılan kampanyadan sadece 100 engelli yararlandı. Bakanlık ilgisizliğe rağmen projeyi uygulamadan kaldırmadı.

İstatistiklere Türkiye’de 9 milyon engelliden 2 milyonunu eve bağımlı yaşıyor. Bakanlık, eve bağımlı hasta, yaşlı ve engelli vatandaşların kamu hizmetlerinden eşit derecede yararlanmalarını sağlamak, bilgi ve kültürlerini, yaratıcı yeteneklerini geliştirmelerine katkıda bulunmak için 2006 yılında ‘Eve Teslim Kitap Projesi' başlattı. İllerdeki il halk kütüphaneleri yöneticilerine engelli derneklerini bilgilendirme görevi verildi. Bilgi yazıları ve broşürler engelli derneklerine ulaştırıldı. Zaman zaman da yine bilgilendirme yazılarıyla projenin devam ettiği hatırlatıldı. Ancak proje beklenen ilgiyi görmedi. 7 yılda sadece 100 engelli, eve kitap istedi.

Proje kapsamında evlere götürülecek kitabın ulaşım giderlerini Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü karşılıyor. İl halk kütüphanelerinden ödünç kitap almak isteyen eve bağımlı kişi, okumak istediği kitabın adını, telefon, elektronik posta ya da bir yakını aracılığıyla kütüphaneye bildiriyor. İstenen kitap, özel bir poşet içinde PTT görevlisi tarafından eve kadar götürülüyor. Okuyucunun iade etmek istediği kitap, yine görevli postacı tarafından iade tarihinde evinden alınıyor ve bu hizmetler karşılığında hiçbir ücret talep edilmiyor. Bu arada eve bağımlı yaşayan kişinin istediği kitap, kütüphanede bulunmasa bile en kısa sürede dışarıdan temin edilerek ulaştırılıyor. İstenilen kitap için de yine ücret talep edilmiyor.

Sakarya İl Halk Kütüphanesi Müdürü Reşat Özçayır, projeden bu yıl Sakarya’dan sadece bir engellinin yararlandığını belirterek, "O da uzun zamandır artık kitap talep etmiyor." dedi. Özçayır, projenin devam ettiğini, isteyen engellinin evine isteği kitabı ücretsiz şekilde ulaştırabileceklerini vurguladı.

Kaynak: Pirsus Haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder