26 Ekim 2013

Dijital kitaplar baskılı kitapları geçiyor

Gün geçtikçe bu konuda haberler sıkça karşımıza çıkmaya başladı. Dijital kitaplar baskılı kitapların yerini almaya başladı. Bunda gelişen teknolojinin çok büyük etkisi var. Baskılı kitabın yerini hiç birşey tutmaz, kitaba, kağıda dokanmam lazım diyen insanlar bile artık yavaş yavaş dijital kitaplara yönelmeye başladılar.

Eminim baskılı kitaplardan vazgeçmek istemeyen birçok insan hala var. Ama dijital dünyanın hızlı ilerleyişinin bir örneği var önümüzde. O da haber siteleri. Yıllardır sürüp giden gazete geleneği artık sanal aleme bıraktı yerini. Eskiden babalarımız gazete alıp okurdu. Ama şimdiki nesil artık interneti açıyor ve haber sitelerinden okuyor haberleri. Bu gidiş baskılı gazetelerin yok olmasına kadar gidebilir.

Ben de baskılı kitap okuma taraftarıyım ama bu selin önünde durabilecek miyiz bilmiyorum. İsterseniz bir de dijital kitabın artıları ve eksilerini değerlendirelim.

Öncelikle dijital kitap bir ulaşım kolaylığı sağlıyor. Yani satın almak için sipariş verip birkaç gün beklemenize ya da bir kitapçıya gidip almanıza gerek yok. Beş dakika içerisinde internetten işleminizi yapıp kitabı elde edebilirsiniz. İkincisi ekonomik katkı. Dijital kitabın bedeli baskılı kitaba göre çok daha az. Çünkü malum maliyeti yok. Bunun yanı sıra gelişen teknoloji ile birlikte cebimize, çantamıza giren cihazlarda taşıyabilmemiz ve istediğimiz yerde kullanabilmemiz. Akıllı telefonun içinde bir kütüphane dolusu kitabı taşıyabiliriz ama baskılı kitabı birkaç taneden fazla yanımızda taşıyamayız.

Dijital kitabın hiç mi olumsuz yanı yok. Bana göre var. Öncelikle zevk meselesi. Açıkçası ben kitaba dokunmayı, açıp okumayı seviyorum. Ekrandan kitap okumak bana aynı hissi vermiyor. Eminim böyle düşünenleriniz vardır. Nasıl ki baskılı kitaplarda korsan olayı varsa dijital kitaplarda bu konu daha büyük bir sorun. Mesela bir kitap PDF formatında basılmışsa siz bunun istediğiniz kadar kopyasını yapabilir, istediğiniz kadar arkadaşınıza mail vs yolla gönderebilir hatta bir siteye ekleyip herkesin indirmesini sağlayabilirsiniz. Bu da yazar ve yayıncı açısından olumsuz bir durumdur. Açıkçası ben internette telif hakkı olduğu halde yayımlanmış birçok kitaba rastladım.

Harkesin tercihi farklı tabi. Dijital kitabın artıları da eksileri de tartışılabilir. Ama istatistikler gösteriyor ki dijital kitap satışları baskılı kitabı geçmiş durumda. Hatta bir zaman sonra baskılı kitabın tamamen biteceğini iddia eden yayıncılar bile var.

Abdulkadir Avcı

2 yorum:

  1. bence baskılı kıtap daha güzel; malesef tehnolojı çok hızlı ilerleniyor bir kaç sene sonra halimiz ne olacak merak ediyorum

    YanıtlaSil
  2. Baskılı kitap tercihimdir.

    YanıtlaSil