15 Temmuz 2014

Kitap okuyana altın veriyoruz

Başlığa bakıp da hemen heveslenmeyin :) bir ilçede yapılan bir kitap okumaya teşvik kampanyasının haberi bu. Hemen hemen her gün benzer bir kampanyanın yapıldığı haberiyle karşılaşıyorum. Hatta geçen sene bir haberde daha ilginç birşeyle karşılaşmıştım. Kitap okuma kampanyasında birinci olana inek veriyorlardı :)

İster inek, ister keçi, ister altın. Mesele bu işlerden elde edilen sonuç. Merak ediyorum acaba gerçekten kitap okuma alışkanlığı kazandırabiliyor mu bu tür kampanyalar. İşe yarıyorsa ne mutlu. Ama yok ilgili milli eğitim müdürlüğü ya da valiliğin yada belediyenin reklamı mıdır amaç. Hani birşeyler yapıyoruz bakın demek mi? Umarım öyle değildir.

Herkesin kitap okumaya başlamasının bir hikayesi vardır. Bu da kapmanyaya katılanların bir başlangıç hikayesi olabilir. Fakat nadir olaylar bunlar. Artık söylemekten klişe haline gelen bir gerçek vardır. Bir çocuğa kitap okumayı aşılamanın en etkin yolu, herşeyde olduğu gibi, bu konuda da örnek olmaktır. Eğer anne baba hergün evde elinde kitap, okuyorsa emin olun çocuklar da iyi bir okur oluyor. İsterseniz siz hiç uyarmayın, söylemeyin. Onlar sizi örnek alıp okuyorlar.

Sigara içen her ailenin çocuğu yüzde 95 ihtimalle sigara içiyor oluyor. Bu ailenin çocuğuna sigara içme demesi de malesef tesir etmiyor. Çünkü sen ona örnek oluyorsun. Bu değişmez bir gerçektir. İnsanlar duyduğundan çok gördüğünü öğrenir ve uygularlar.

Sadece çocuklarımız için geçerli değil bu konu. Eğer toplumumuzun okuyan bir toplum olmasını istiyor ve birşeyler yapmak istiyorsanız hiç yorulmanıza gerek yok. Projeler üretmenize de gerek yok. Yapılacak şey çok basit. Alın elinize bir kitap ve okuyun.

Abdulkadir Avcı

1 yorum:

  1. Kesinlikle katiliyorum. Bir kitapla acilacak kac zihin var kimbilir.. insallah insanlar gec de olsa kazanirlar bu aliskanligi.

    YanıtlaSil