05 Ocak 2015

Korsan Kitap Suçtur! Suça Ortak Olma!


Sorun büyükse, çözüm kolaydır. (E.Demirkıran)

Hepimiz bunun farkındayız. Bu büyük bir sorun! Fakat çözümü tahmin edebildiğinizden de kolay. Korsan kitap sektörü 24 saat içerisinde çökertilebilir. Ne şaka yapıyorum ne de dalga geçiyorum. Korsan kitap sektörünün sonunun getirmek bizim ellerimizde. Yazıyı sonuna kadar okuyun lütfen.

Kültürümüze büyük darbeyi vuran büyük sorunumuz: korsan kitaplar. Tüm sektörlerde sahte ürünler var. Her alanda sahtekarlar var. Ama kitap konusunda korsancılık kabul edilebilir gibi değil. Birazdan size vereceğim istatistiki rakamlar malesef içler acısı.

Neden korsan kitap diğer sektörlerin ürünlerine göre daha ehemmiyet taşıyor? Çok önemli sebepleri var tabiki. Türkiye'de kitap okuma oranlarının ne kadar az olduğunu hepimiz az çok biliyoruz. Okuyucular üzerinde yapılan bir araştırmaya göre bu konudaki en çok şikayet kitapların pahalı olduğu hakkındadır. Bu yüzden korsan kitaba yönelme yaşanmaktadır. Durum her ne kadar böyle de olsa bu korsancılara prim vermemizi haklı çıkarmıyor. Korsan kitaplar alındıkça yayınevleri mecburen fiyatı yükseltmek zorunda kalıyorlar. Şimdi size soruyorum: korsan kitap alınmasa, oraya aktarılan para yazar ve yayınevi bütçesine gitmiş olsa, orjinal kitaplar da daha ucuz olmaz mı?

Korsan kitap sektörü Türkiye'deki okuma oranlarını da alt üst ediyor. Az okusak da hiç okumayan bir millet değiliz. Korsan kitaplar istatistiklere girmediği için maalesef kitap okuma oranları da beklentilerin çok altında çıkıyor.

Türkiye'de yazarlıktan para kazanmak gerçekten çok zor. Yazarlarımız kendini sadece kalemine adayamıyor. Çünkü ekonomik olarak geçinmek zorunda ve birçok yazar başka işlerle uğraşıyor. Sadece belli başlı parmakla sayılabilecek kadar az bir kesim bu işten para kazanabiliyor. Ama kitap saktörüne giden paraların büyük çoğunluğu sahtekarlara, dolandırıcılara gidiyor. Ama işin garibi ne biliyor musunuz? Eve giren hırsızı görsek polise haber veriyor yada etkisiz hale getirmeye çalışıyoruz. O da bizi görünce can havliyle kaçıyor. Ama bu kitap hırsızlarıyla yüz yüze geliyor ve bile bile onlara paralarımızı teslim ediyoruz. Hatta gülümsüyor, bir de teşekkür ediyoruz. İşte netice odur ki korsan kitap sektörünün tek suçlusu onlar değil. Asıl büyük suçlu biziz.

İşte acı gerçekler!
Şimdi gelelim o korkunç istatistiklere. Türkiye'de yılda ortalama satılan kitap bütçesi 900 milyon TL. Üzülerek söylüyorum ki bunun yüzde 60'ı yani yaklaşık 500 milyon TL'si korsan kitaplara gidiyor. Dedim ya bunun asıl suçlusu biziz. 500 milyon TL diyorum dile kolay. Bu bütçe gerçek sahiplerine gitse, inanın biz de çok daha ucuza kitap alabileceğiz.

Çözüm mü? İşte size çözüm...
Ne diyordu Demirkıran? Sorun büyükse, çözüm kolaydır. Artık korsan kitap almayacaksınız! Bu kadar ya hepsi bu kadar. Hiç böylesine basit bir çözüm gördünüz mü siz? Hemen aklına şu gelmesin, ya Türkiye'de korsan kitap alan yüzbinlerce insan var, nasıl bi anda olacak. Bırak sen diğerlerini şimdi. Sadece sen korsan kitap alma, inan ki bu iş bitecek. Madem bu sektörün oluşumundaki suçlu biziz, o zaman bu işi çözecek olan da biziz.

Korsan kitap alarak sadece yazar ve yayınevine ihanet ettiğini düşünüyorsan yanılıyorsun. Bunun çok daha ciddi vebali var. Sen korsan kitap alarak hem haram yiyor hem de haram yediriyorsun. Dünyada hiçbirşeyi olmayan hamalın, sırtında yük taşımak için kullandığı bir ipin bile hesabını veremediği o hesap gününde bunun hesabını nasıl vereceğiz bilemiyorum.

Peki ne olacak kitap korsancılığını 24 saatte bitirirsek? Tahmin ettiğinizden de büyük şeyler değişecek. Korsan kitaba giden 500 milyon TL gerçek sahiplerine gidecek. Ekonomisini kitapla temin eden yazarlarımız sadece kalemine odaklanacak. Ortaya daha muhteşem eserler çıkacak. Kitaplar daha ucuz olacak. Alım gücü artacak. Daha fazla kişi kitap okuyacak. Dolayısıyla kitap okuma oranlarımız artacak. Kitap okuma oranlarımız hem bizim hem çocuklarımızın başarı ve eğitim seviyesini artıracak. Daha yaşanılabilir bir ülkeye doğru adım atacağız. Bu kadar basit bir çözümü olan bir sorunu çözmenin sonucu anlattıklarımızdan daha da büyük.

Gelin gözardı etmeyelim bu meseleyi. Yaparsak bunu ancak biz yaparız. Haydi hep birlikte korsana hayır diyelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder