02 Ocak 2015

Türkiye'de kitap istatistikleri ne kadar doğru?

Az okuduğumuz doğrudur ama her seferinde gazetelerde yada benzer sitelerde çıkan Türkiye'de okuma istatistikleri ne kadar doğrudur. Ben bu rakamların pek doğru oldğuunu düşünmüyorum. Mesela Çin'de kişi başına okunan kitap sayısı yılda 12 olarak verilir. Fakat Türkiye'de bu oran yılda 6 kişiye bir kitap düşmektedir.

Okurlar üzerinde yapılan araştırmalarda kitap okuma oanlarının az olmasının sebepleri arasında kitapların pahalı olması gelir. Bunun ıspatı da korsan kitapların yaygın olması ve korsan kitap satış oranlarının neredeyse orjinal kitap kadar olmasıdır. Korsan kitap satışları ise istatistiklere yansımamaktadır. Dolayısıyla okuma oranlarını bu sebepten direkt olarak ikiye katlayabilirsiniz.

İkinci bir husus, yine kitapların pahalı olmasına dayanan ve milletimizin duyarlılığından doğan bir eylemdir. O da bir kitap aldğıımızda onu başkalarına da ödünç vererek okumasını sağlamaktır. Bu bizim kültürümüzde çok yapılan birşeydir. Bir de başka kişilerden kitap ödünç alır ve okuruz. Hatta bunu sık sık yaparız. Kitap fuarlarında veya kitapçılarda özellikle de öğrenciler arasında şu olaya rastlayabilirsiniz. Ben rastladım mesela. İki arkadaş kitap almaya gider. Malum kaynak sınırlıdır. Her ikisi de birçok kitap almak ister fakat aynı kitabı ikisi de almaz. Sen şunu al, ben de diğerini alayım, sonra değiştirip okuruz denir. Böylelikle daha az kitap alınır ama birçok kez okunur.

Dikkat edin evlerimizde pek kütüphane bulunmaz. Okuduğumuz her kitap birilerinin eline geçmiştir. Dolayısıyla ülkemizde alınan bir kitap defalarca okunmuştur. Fakat bunu istatistiklere yansıtamayız. Bir kitabı kimin kaç kere okuduğu belli değildir. O zaman bu istatistikleri birkaç kez daha katlayabiliriz.

Bir taraftan bakınca güzel birşey tabi kitap verip okutmak ama keşke imkanlar daha geniş olsa da okuduğumuz her kitabı alabilsek. Kitap ödünç vermek yazara da bir nevi zarardır. Malesef ülkemizde yazarlık ekonomik olarak pek değer taşımıyor. Yazarlarımız yazılarından kitaplarından pek para kazanamıyorlar. Bu konudaonlara destek olmanın en iyi yöntemi okuduğumuz kitapları satın almak tabi özellikle de korsana karşı olmaktır.

İyi okumalar diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder