25 Şubat 2015

Aman çocuğum, tamam çocuğum


Hepimiz bambaşka bir çocukluk yaşadık elbet. Ama hep bir ortak yanımız vardı. Daha doğrusu ortak bir yetişme tarzımız. Ailelerimiz her zaman çocuğuma birşey olmasın diyerek bir korumacı mantıkla yetiştirdiler bizi. Her aile iyi niyetlidir ama maalesef bu iyi niyet doğru davranış anlamına gelmiyor.

Ahmet Şerif İzgören'in bir tabiri var bu konuda. Çok hoşuma gitmiştir. "Bizde çocuğun annesi yemeğini yedirir, teyzesi suyunu içirir, halası da ağzını siler. Tatil köylerinde görürsünüz Gidin bakın 3 yaşında bir Alman çocuğa, acıkınca gelir hapur hupur hemeğini yer.

Bir süredir teyzemlerde kalıyorum. İlkokul 3. sınıfa giden bir oğlu var. Her sabah okula gitmek için kıyametler kopararak kalkıyor çocuk. Zorla sofraya oturuyor. Sağında annesi, elinde reçelli ekmek, çocuğun ağzına sokmaya çalışıyor. Solunda babası, yumurtalı ekmek, o da sırada bekliyor. Zor da olsa işkenceyle yemek yiyor. Yanlış anlamayın, işkenceyi gören çocuk değil, anne bana.

Yemek faslı bitiyor, sıra giyinmeye geliyor. Yine bir çığlık, bir feryat okul kıyafetleri giydiriliyor. Çocuğa sorsan inan ki o da bilmiyor bunu neden yaptığını.

İşin özeti şu. Aile olarak biz her yaptığımız davranışla çocuğumuzu düşündüğümüzü, ona iyilik yaptığımızı zannediyoruz. Ama ne büyük hatalar yaptığımızın farkında değiliz.

Teyzeme soruyoeum; "Ya niye zorluyorsun? Bırak istemiyorsa yemesin." Hemen savunma hazır. "E aç mı gitsin çocuk?" Sen ona bir gün böyle yapma bakalım, ertesi gün nasıl yiyor yemeğini.

Yarın bir gün bu çocuk hayata atıldığında, ev bark sahibi olduğunda da mı siz yedireceksiniz yemeğini? Ya siz yoksanız kim yedirecek? Bir gün siz olmadığınızda, çocuk hayata atıldığında, sudan çıkmış balığa dönecek. Tek başına kalacak ve hep başarısızlıklarla hayatını heba edecek.

Lütfen kendi çocuğunuza kötülük etmeyin. Bizim iyi zennettiğimiz davranışların sonucu hüsran olabilir. Kişilikli ve başarılı nesiller için önce anne babaların kendilerini eğitmesi gerekiyor.

Sağlıklı ve mutlu kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder